Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Sretan 1. Maj “obespravljena radnička klaso” Bosne i Hercegovine!

01. 05. 2020 - 12:01
|
|
by udrimuski.ba / Nermina Veljan
|
foto: screenshot

Sretan 1.Maj “obespravljena radnička klaso” Bosne i Hercegovine! U Bosni i Hercegovini ovo je jedan od rijetkih praznika oko kojeg nema političkih nesuglasica – svi ga slave!

E neka nam je sretan! Nikad' veća demokratija, a nikad manje pravde, i zato sretan nam 1. Maj radnička klaso Bosne i Hercegovine koja je dovedena na rub egzistencije, kako socijalno i ekonomski tako i pravno i ljudski.

Mnogima danas nije do praznovanja jer veliki broj građana Bosne i Hercegovine ne može ostvariti jedno od osnovnih ljudskih prava – pravo na rad, a i oni koji rade ne ostvaruju sva prava koja im pripadaju.

Radnička klasa u Bosni i Hercegovini nestaje, a ne nazire se da li će u bliskoj budućnosti radnici ponovo moći živjeti od svog rada.  Za radničku klasu ove naše, lijepe nam zemlje, odavno su nastupila teška  vremena, a u takvim vremenima sve češće se javljaju izazovi u kojima je potrebna jedinstvena i solidarna snaga svih nas.

Vrijeme u kome živimo uvijek treba, kako kažu, da nas podsjeća na dane kada su se radnici neke davne 1886. godine organizovano borili i izborili za svoja prava.

1majcikagoscreenshot

Da se podsjetimo! Međunarodni praznik rada obilježava se kao spomen na velike radničke proteste održane u Chichagu 1. Maja 1886 godine.

Dana 1. Maja 1886. godine u Chichagu je protestvovalo oko 40.000 radnika ističući zahtjeve simbolizirane u 3 osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja.

Policija je intervenisala oružjem i ubila šest, a ranila oko 50 radnika. Mnogo je radnika uhapšeno, a vođe štrajka izvedeni su pred sud. Petero ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju

U spomen na krvoproliće u Chichagu, na 1. kongresu Druge Internacionale1889. godine odlučeno je da će se 1. Maja svake godine održavati radnički protesti. Već od sljedeće 1890. godine taj datum postaje međunarodnim danom opšte solidarnosti radnika.

E neka nam je sretan 1. Maj građani Bosne I Hercegovine! Neka nam je sretan praznik rada “obespravljena radnička klaso” Bosne i Hercegovine

„Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo… Matero i maćeho, tugo moja i utjeho…Moje srce, moja kućo stara..”Zadnje dodane

Darko Došlo: Dva lica jedne vlasti

''U mog Sulje jakna su'dva lica'', hvalila se na kafi jedna komšinica drugoj, aludirajući valjda na to da je njen Suljo dobro obučen i moderan, jer prati trendove.

OVAKVI NARODI NE ZASLUŽUJU BOLJU BUDUĆNOST !

Koliko god se protivili i ne bilo nam pravo, dešavanja tokom posljednjih 40 godina, potvrđuju da je kolektivitet na prostorima ex-Yu, de facto i de jure, jalovo inferioran u odnosu na brojne istaknute i decenijama neopravdano eksponirane individue, nedvosmisleno zaslužne za propast naciona, na čije čelo su nečijom voljom i interesom izbile ili bolje rečeno postavljene

Preporučujemo