Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Balada o Pišonji i Žugi – istinita priča o dva čaršijska mangupa

22. 05. 2019 - 09:17
|
|
by udrimuski.ba / sarajevograd.ba
|
foto: poskok

Bezbroj puta smo preslušali pjesmu o Pišonji i Žugi i zamišljali, svako na svoj način, kako taj autobus sječe krivine na putu prema moru. Ono zbog čega su nam godinama poslije postali možda još draži, jeste činjenica da su ta dva lika sa sarajevskog asfalta postojali i u stvarnom životu.

U junu 2012. godine na hrvatskoj televiziji HRT2 u emisiji “Rekonstrukcija” ispričana je njihova priča iz “prve ruke”. O svemu su pričali frontmen sarajevskog Zabranjenog pušenja Sejo Sekson te jedan iz legendarnog tandema – Žuga, a u emisiji se pojavljuje i Pišonjin sin koji inače nikada nije upoznao svoga oca.

Žuga je ispunio svoj san iz pjesme, stigao je do mora i danas živi u gradu Metkoviću, a Pišonja … i on je odavno stigao “negdje gore”… Pišonja je poginuo 1992. u Sarajevu za vrijeme rata u BiH, nekih pola godine prije rođenja svoga sina.

Inače, njih dvojica su zaista sjeli u autobus i krenuli put mora kao što to kazuje i pjesma, sve dok nisu naletjeli na muriju koja je blokirala cestu … ostalo znate.

– Priča o ovom dvojcu dobila svoju pozorišnu varijantu –

Naime, prema tekstu Vladimira Đurđevića 20.11.2010. u Zrenjaninu je premijerno izvedena pozorišna predstava “Zbogom žohari” koja je i nastala na osnovu motiva iz pjesama Zabranjenog pušenja.

 

 

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo

Novi dogovori SDA, SBB, DF-a o rušenju kantonalne vlasti

Predsjednici Stranke demokratske akcije, Stranke za bolju budućnost i Demokratske fronte Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić dogovorili su zajednički nastup na državnom i federalnom nivou vlasti, ali i u Kantonu Sarajevo. To, u prevodu znači da će SBB i DF izdati Šestorku i krenuti sa SDA u rušenje kantonalne Vlade

Ante Tomić: Da sam ja neko…

Da sam ja neko, učio bih djecu da se i u Mostaru, Travniku, Jajcu, Bobovcu igra šah, ali da se šahovnica, ipak, ne nalazi na bosanskoj zastavi!