Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Nastavnica Fikreta želi biti živi donor!

01. 11. 2016 - 10:11
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

Fikreta Čamur je prosvjetni radnik u jednoj sarajevskoj osnovoj školi, a kao nastavnik radi već preko 30 godina. Uživa u onome što radi i cijeli svoj život posvetila je djeci, a aktivna je i kada je u pitanju humanitarni, ali i volonterski rad. Tvrdi da je škola prije svega obrazovna ustanova i nadogradnja na postojeći odgoj djece, koji isključivo kreće od kuće. Djeca su pretprana planom i programom, a samim tim i njihovi roditelji. Prosvjetni radnik ima jako malo vremena za odgoj, a trebalo bi da bude obrnuto i da se u školi više pažnje posveti odgoju. 

Fikreta ima dva sina i ponosna je na njih što su izrasli u humane ljude. Mlađi sin je bio najmlađi donor trombocita u BiH, a dosad je 50 puta donirao krv. Kada ode sa svojim sinovima na transfuziologiju kaže da vidi sve više mladih ljudi.

Međutim, nastavnica Fikreta nije gostovala u jutarnjem programu „Udri Muški“ da bi govorila o obrazovanju, već sa jednom divnom molbom i idejom, a to je da spasi život nekom djetetu. 

Fikreta Čamur: „Ja sam prije 10 nepunih godina potpisala donorsku karticu i tada sam imala prliku da vidim djecu koja su na dijalizi. Pomislila sam zašto ne bih mogla biti živi donor? Šta ću ja kad umrem? Ne bih se mogla radovati s tim djetetom, gledati ga kako raste... ja želim biti živi donor! Želim se smijati s tim djetetom.“

Nastavnica Fikreta je pravi predstavnik prosvjetnog radnika, a sada je odlučila to i krunisati na pravi način.

„Imamo mi veliki broj divnog svijeta ovdje, ali toga nismo svjesni. Ne pružamo im priliku ni mi ni država. Mi smo kao nacija jako dobri i jako divni.“ 

OTVORENA MREŽA će zajedno sa nastavnicom Fikretom krenuti u ovaj projekat i zajedno spasiti život, te ispuniti dugogodišnju želju ove divne gospođe. 

Život je naopak, ali u isto vrijeme i divan i krasan. Kada sve potone postoje stvari koje su veće od bilo čega na ovoj planeti. 

 Zadnje dodane

Preporučujemo

Chomsky: Deset strategija manipulacije ljudima

Siromašnijim slojevima treba onemogućiti pristup mehanizmima razumijevanje manipulacije njihovim pristankom. Kvalitet obrazovanja nižih društvenih slojeva treba da bude što slabiji ili ispod prosjeka, da bi ponor između obrazovanja viših i nižih slojeva ostao nepremostiv