Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Nastavnica Fikreta želi biti živi donor!

01. 11. 2016 - 10:11
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

Fikreta Čamur je prosvjetni radnik u jednoj sarajevskoj osnovoj školi, a kao nastavnik radi već preko 30 godina. Uživa u onome što radi i cijeli svoj život posvetila je djeci, a aktivna je i kada je u pitanju humanitarni, ali i volonterski rad. Tvrdi da je škola prije svega obrazovna ustanova i nadogradnja na postojeći odgoj djece, koji isključivo kreće od kuće. Djeca su pretprana planom i programom, a samim tim i njihovi roditelji. Prosvjetni radnik ima jako malo vremena za odgoj, a trebalo bi da bude obrnuto i da se u školi više pažnje posveti odgoju. 

Fikreta ima dva sina i ponosna je na njih što su izrasli u humane ljude. Mlađi sin je bio najmlađi donor trombocita u BiH, a dosad je 50 puta donirao krv. Kada ode sa svojim sinovima na transfuziologiju kaže da vidi sve više mladih ljudi.

Međutim, nastavnica Fikreta nije gostovala u jutarnjem programu „Udri Muški“ da bi govorila o obrazovanju, već sa jednom divnom molbom i idejom, a to je da spasi život nekom djetetu. 

Fikreta Čamur: „Ja sam prije 10 nepunih godina potpisala donorsku karticu i tada sam imala prliku da vidim djecu koja su na dijalizi. Pomislila sam zašto ne bih mogla biti živi donor? Šta ću ja kad umrem? Ne bih se mogla radovati s tim djetetom, gledati ga kako raste... ja želim biti živi donor! Želim se smijati s tim djetetom.“

Nastavnica Fikreta je pravi predstavnik prosvjetnog radnika, a sada je odlučila to i krunisati na pravi način.

„Imamo mi veliki broj divnog svijeta ovdje, ali toga nismo svjesni. Ne pružamo im priliku ni mi ni država. Mi smo kao nacija jako dobri i jako divni.“ 

OTVORENA MREŽA će zajedno sa nastavnicom Fikretom krenuti u ovaj projekat i zajedno spasiti život, te ispuniti dugogodišnju želju ove divne gospođe. 

Život je naopak, ali u isto vrijeme i divan i krasan. Kada sve potone postoje stvari koje su veće od bilo čega na ovoj planeti. 

 Zadnje dodane

Preporučujemo