Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Međunarodna naučna konferencija pod nazivom "Terorizam i teroristi - šta znamo i kako dalje?"

03. 10. 2016 - 19:14
|
|
by PR

Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu i Institut za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije – CriminalEast, u okviru tradicionalne manifestacije XVI Dani kriminalističkih nauka, organizuju Međunarodnu naučnu konferenciju pod nazivom „Terorizam i teroristi - šta znamo i kako dalje?“, 6. i 7. oktobra 2016. godine u prostorijama Fakulteta.

Svjesni činjenice da stanje sigurnosti danas sve učestalije narušavaju terorističke i nasilno ekstremističke prijetnje koje ne poznaju granice, a čija nepredvidivost i dinamika zahtijevaju organizovane vidove suprotstavljanja i međunarodnu saradnju, organizatori će okupiti domaće i međunarodne naučnike i stručnjake iz oblasti kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija, koji svojim učešćem mogu dati doprinos prezentovanju novih znanja, razmjeni iskustava i vođenju naučnih i stručnih rasprava o predmetnom fenomenu, te na taj način unaprijediti zajedničke ciljeve na uspostavljanju većeg stepena sigurnosti u zajednici, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u državama regiona, a i šire.

U tom kontekstu, kroz paralelne i plenarne sesije diskutovat će se o različitim segmentima borbe protiv terorizma, a naročito prevenciji, represiji, istragama i odgovorima na terorističke napade. U procesu rane detekcije terorističkih aktivnosti i predviđanju njihovih ishoda, poseban akcenat će se staviti na sprečavanje radikalizacije i jačanje procesa deradikalizacije ekstremizma u svrhu izvođenja terorističkih napada.

Manifestacija XVI Dani Dani kriminalističkih nauka u okviru koje se organizuju naučni simpoziji i konferencije, predstavlja dio dugogodišnje i bogate tradicije Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, te ujedno predstavlja jasan pokazatelj da je ovaj Fakultet vremenom izrastao u prepoznatljivu akademsku ustanovu i postigao napredan naučni, organizacijski i edukativni nivo, koji ga čini bitnim faktorom Univerziteta u Sarajevu.

U sponzorskom statusu partnera ovogodišnje Konferencije su Visoka škola „Logos centar“ Mostar, Hotel Emiran Sarajevo, Informativni časopis STUDENT, BHR1, Radio 8 Sarajevo, Radio BA i City Otvorena Mreža.

PlakatPreporučujemo