Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Prof. Dr. Sc Darko Chudy: Pomaganje je ključ ljudskog postojanja

27. 06. 2016 - 13:22
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: udrimuski/otvorena mreža


Gost jutarnjeg radio-televizijskog programa 'Udri muški' ovoga jutra bio je ugledni neurohirurg Darko Chudy. Doktor Chudy od 2007. godine obnaša funkciju šefa Zavoda za neurohirurgiju Kliničke bolnice ‘Dubrave’. Ovaj ugledni neurohirurg, 2000. godine odbranio je doktorsku disertaciju “Istraživanje mogućnosti kliničke uporabe novog steroadapetera u kompjutoriziranoj tomografiji i magentskom rezonantnom snimanju mozga”. Duboku mozgovnu stimulaciju uveo je u Hrvatsku 2000.godine i dao značajan doprinos da Zavod za neurohirurgiju Kliničke bolnice Dubrava postane Referentni centar za funkcijsku i stereotaktičku neurohirurgiju.

„U zadnje vrijeme se u svijetu dešava cijeli niz loših stvari: podjele, ratovi, pogrešni interesi... U svemu tome jedino je znanost ta koja može dati nadu da ne mora sve biti samo dobro ili loše. Zato govorimo o empatiji. Kada su antropolozi istraživali ostatke naših predaka, došli su do podataka da su mnogima od njih kosti ruku ili nogu bile polomljene. U to vrijeme čovjek je preživljavao sakupljajući plodove i baveći se lovom, a sa bilo kakvom frakturom nije bio u mogućnosti da radi. Što nam to govori ako znamo da srastanje frakture traje u prosjeku šest mjeseci? Neko je tom čovjeku morao pomagati da preživi period u kojem nije mogao raditi. Tada govorimo o empatiji. Jedni drugima moramo pomagati. Ljudskoj vrsti je empatija urođena, ali joj moramo dati i mogućnost ekspresije. U nama samima je puno toga lošeg, ali do nas je da izrazimo ono dobro u nama. Empatija je osjećaj da razumiješ nekog drugog ko je u nevolji“- rekao je profesor Chudy pojašnjavajući srž svoje profesije u kojoj prvenstveno treba biti ljudskost.

Najveći iskorak neuroznanstvenika u liječenju bolesti predstavlja duboka mozgovna stimulacija kojih je u svijetu do sada urađeno između 150 i 200 000. Trenutno se terapija dubokom moždanom stimulacijom koristi prvenstveno za liječenje pacijenata s Parkinsonovom bolesti u uznapredovalim stadijima te bolesti s motoričkim komplikacijama koje se više ne može uspješno liječiti samo lijekovima. Profesor Chudy naglašava da uvijek treba biti obazriv kada i što nekome obećavate.

“Uvijek se trudim prvo razmišljati kao otac, pa tek onda kao ljekar”, ističe Chudy.

Robotika je budućnost
Budućnost medicine, pa samim tim i oblast neurohirurgije, profesor Chudy vidi u robotici.
„Za neurohirurga robotički sistem predstavlja olakšanje. Robot je taj koji daje sigurnosne provjere, određuje tačnost i preciznost operativnog zahvata. Kada je robotička neurohirurgija u pitanju, neurohirurzi uz pomoć snimaka magnetne rezonance određuju tačku koju je potrebno operisati, a robot tačno i precizno uradi operaciju. Sve se radi na milimetar preciznosti“, objašnjava profesor Chudy.

Novi pregled za Miloša
Nakon što su ljekari eminentne njemačke klinike Schmieder konstatovali da su učinili sve što je bilo u njihovoj moći za spas mladog sportiste iz Istočnog Sarajeva, neposredno po povratku u Bosnu i Hercegovinu, Miloševo zdravstveno stanje se nekim čudom znatno poboljšalo. Da li za Miloša ipak postoji tračak nade, utvrdiće profesor Chudy nakon što obavi sve potrebne preglede na klinici u Zagrebu.

„Teško mi je govoriti o pacijentima u medijima. Ne volim kada roditelji važne informacije saznaju iz medija. Pacijenti u vegetativnim stanjima su najteži pacijenti. Radi se o ljudima koji su godinama pod stalnom skrbi roditelja i staratelja. Takvim pacijentima se ne vole baviti ni brojne klinike u svijetu. Pojedine zemlje čak skroz dižu ruke od takvih pacijenata. Naša studija je pokazala da u iznimno rijetkim slučajevima uspijevamo vratiti svijest takvim pacijentima. O Milošu konkretno ne mogu govoriti ništa prije nego što obavim potrebne preglede“, kaže profesor, naglašavajući da i u planovima trebamo prije svega biti realni.

Saradnja sa ljekarima iz BiH
Kada je u pitanju saradnja neurohirurga iz Bosne i Hercegovine sa kolegama klinike 'Dubrave' iz Zagreba,  profesor kaže da saradnja nije loša ali da svakako uvijek može i mora biti bolja.

„Želio bih istaći da sam bio predavač na UKSC-u gdje sam predstavio rezultate svog tima. U maju 2017. godine u Zagrebu će se održati miting neurologa i neurohirurga. Doćiće ljekari iz regiona, ali i ugledni ljekari iz cijelog svijeta. Biće pozvan i jedan od najboljih svjetskih neurohirurga iz Kine koji ima ogromno iskustvo. On sedmično uradi 20 mozgovnih stimulacija. Na pomenutom mitingu ćemo cijelom svijetu predstaviti rezultate koje smo postigli“, zaključuje profesor Chudy uz napomenu da najveći problem u medicini današnjice ne predstavlja nedostatak saradnje i podjele znanja i iskustva, već sve skuplja farmaceutska i industrija medicinskih uređaja.

 Preporučujemo