Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Zana Marjanović u emisiji Udri Muški

VIDEO

26. 05. 2016 - 14:02
|
|
by udrimuski.ba

Zana Marjanović je bosanskohercegoačka filmska, televizijska i pozorišna glumica. Stalni je član Kamernog teatra 55 a takođe je osnivač i predsjednik Magacin Kabarea, sarajevske neprofitne profesionalne organizacije, u kojoj grupa poznatih umjetnika kroz stand up komedije, pozorišne i kabaretske predstave, performanse, TV i web serijale, muzičke spotove i dokumentarno-igrane filmove na provokativan način predstavlja aktuelna društvena pitanja.

Rođena je 31.maja 1983. godine u Sarajevu. Otac Goran i majka Alisa donose odluku da 1997.godine presele u Njujork. Tamo je Zanin u izuzetni talenat uočila profesorka engleskog jezika i na njen nagovor , sada poznata glumica, upisuje srednju školu, koju je pohađao i čuveni glumac Al Paćino.

Nakon četiri godine Zana Marjanović se vraća u Sarajevo. To je ovako objasnila: „Tu Novu 2001. slavili smo u porodičnom krugu i ja sam tokom proslave shvatila da se upravo u Sarajevu osjećam dobro, lijepo i toplo. Shvatila sam da tu želim i ostati, a roditelji koji mi nikad ništa nisu branili i uvijek su mi bili velika podrška, pitali su me samo jesam li sigurna u to. Poslije su se i oni vratili u Sarajevo, a naša odluka o povratku  mnoge je začudila. No, ja se nikad nisam pokajala.“

Nakon toga je upisala glumu na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, gdje je i diplomirala. Još dok je studirala, njen rad je zapazio bh redatelj Srđan Vuletić i povjerio joj prvu ulogu na velikom platnu u filmu „Ljeto u zlatnoj dolini“, 2003.godine.

Glumica Zana Marjanović govori engleski, njemački, španski i slovenački, svira klavir i voli tenis i skijanje.
Zana je u braku sa sarajevskim rediteljem Emirom Kapetanovićem. Upoznali su se u dvorištu Akademije scenskih umjetnosti i to je bila ljubav na prvi pogled. Nakon tri godine veze svoju vezu su krunisali brakom u Las Vegasu.

U centar svjetske javnosti dospjela je zahvaljujući filmu Angeline Jolie, „U zemlji krvi i meda“.

Pored uspješne glumačke karijere Zana se posljednjih godinu dana bavi i politikom.Trenutno je zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

 

Emisija Udri Muški je na programu svakog radnog dana u terminu od 7:00 - 9:15 sati.Zadnje dodane

Preporučujemo