Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

UDRI MUŠKI: U studiju sa ljekarima iz Holandije

05. 02. 2016 - 08:28
|
|
by udrimuski.ba

Dr. Senail Sivro je hirurg, uža specijalnost ortopedska traumatologija. Već 20 godina živi i radi u Bolnici Almere kod Amsterdama. (Almere Hospital, Gemeente Almere > Flevoland > Netherlands)

Tamo je okupio svoj tim stručnjaka iz raznih oblasti medicine. Dr. Sivro često priča svojim kolegama, holanđanima, da dolazi iz najljepše zemlje na svijetu BiH. Povod njegovog dolaska, zajedno sa svih 20 članova tima je bio taj što su holanđani napokon htjeli vidjeti i upoznati tu najljepšu zemlju na svijetu.

Dr. je aktivan u pomaganju kolega u BiH i zemljama u Regiji kroz edukacije. Nakon ratne BiH, otišao je u Ruandu, tako da za sebe kaže da je u veoma kratkom periodu bivao svjedok mnogobrojnog stradanja ljudi iz dva rata. Nekad prije rata je kao anesteziolog otišao na zamjenu u Švajcarsku, gdje su mu nudili da ostane. On nije htio. I danas kaže da njegov plan nije bio otići odavde, naprosto život i okolnosti su bile takve pa je morao.

Osnivač je ratne bolnice u Hrasnici. Nakon toga je radio u bonici u Zenici i tada, u jeku rata, izvodio laproskopske operacije. Netom nakon toga je i napustio BiH i otišao u Ruandu gdje je bio glavni hirurg te organizacije.

Za budućnost ove zemlje kaže da se može riješiti obrazovanjem, a ne zakonom. Zato je dio njegove životne priče i humanitarni rad, gdje je npr. jednoj školi na obroncima Vlašića donirao kompjutere i svu potrebnu opremu za informatiku, kako bi djeca iz ruralnih područja, koja nemaju ni televizore u kućama mogla da se edukuju u tom pravcu. Ovo je samo dio njegovog humanitarnog rada za koji kaze da nikad nije zelio da se objavljuje i povlači po medijima, jer on to ne radi radi toga.
 
S njim su gostovale MARGRIET FOKKEMA I CAROLINE VERVELD, koje su na specijalizaciji u toj bonici. One su ustvari bile inicijatorke (ispred organizacionog odbora) ovog njihovog dolaska.
 
Margarit je na specijalizaciji opšte hirurgije u Alemere Hospital, a Karolin na plastičnoj hirurgiji. Obje su veoma aktivno uključene u naučni rad. Bave se naučnim istraživanjem iz svojih oblasti, naročito u Holandiji i Americi. Margarit je i vrsna sportašica, bavi se vaslanjem i učestvovala je na Olimpijadi. 

senailsivroudrimuskiZadnje dodane

Preporučujemo