Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Peking želi biti domaćin Zimskih olimpijskih igara 2022. godine

09. 06. 2015 - 18:13
|
|
by FENA/ Xinhua
|
foto: fena

Predsjednik Kineskog olimpijskog komiteta (KOK) rekao je danas da će kandidatura Pekinga za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2022. godine potaknuti entuzijazam za bavljenje zimskim sportovima diljem Kine, pa čak i cijele Azije. 

U Olimpijskom muzeju u Lausanni, predsjednik KOK-a Liu Peng predstavio je razvoj zimskih sportova u Kini članovima Međunarodnog olimpijskog odbora (MOK). 

- Zimski sportovi imaju dugu povijest, veliku popularnost i svijetlu budućnost u Kini. Državne zimske igre se održavaju u Kini svake četiri godine, a 13. zimske igre bit će održane sljedeće godine - rekao je Liu. 

Liu je također naglasio članovima MOK-a da je Kina uspješno ugostila u dva navrata Azijske zimske igre, jednu zimsku Univerzijadu i mnoga međunarodna i kontinentalna takmičenja iz zimskih sportova u posljednjih nekoliko godina. 

Predsjednik KOK-a vjeruje da će Kina, koja je svjetska sila u ljetnim sportovima, također postati sportski div i u zimskim sportovima, kao što je i obećano u samoj kandidaturi Pekinga. 

Potpredsjednik MOK-a Yu Zaiqing, također potpredsjednik Komiteta za kandidaturu Pekinga za Olimpjske igre 2022. godine rekao je: 

- Zajedno s MOK-om, 2008. organizirali smo igre koje su promovirale olimpijske vrijednosti širom svijeta. Danas dajemo novo obećanje i stojimo pred vama s opredjeljenjem da ga ispunimo - kazao je Zaiqing

Pekingov konkurent za zimske igre 2022. godine je Almaty, glavni grad Kazahstana, a grad domaćin bit će izabran na sjednici MOK-a u Kuala Lumpuru 31. jula. Almaty je već imao svoju prezentaciju prije Pekinga. Zadnje dodane

Preporučujemo