Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Lavrov tvrdi da visoki predstavnik onemogućava razvoj države i pomirenje u BiH

07. 12. 2018 - 11:42
|
|
by udrimuski.ba / avaz.ba
|
foto: ilustracija

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da protektorat u BiH, koji se održava zahvaljujući poziciji visokog predstavnika, onemogućava razvoj zemlje i ometa proces pomirenja.

- Destabilizirajuću ulogu u BiH igra visoki predstavnik - rekao je Lavrov za grčke medije, prenosi "Tass".

Prema njegovim riječima, protektorat onemogućava njen razvoj, proces pomirenja, udaljava zemlju od strogog provođenja mirovnog sporazuma, iako je visoki predstavnik postavljen da bude njegov nadzornik, prenosi Srna. 

- Sada pokušavaju diskreditirati izbore u BiH, stvoriti utisak da je pobjeda lidera Srba u BiH Milorada Dodika nezakonita - dodao je on.

Lavrov je naglasio da jačanje prisustva NATO-a i EU na Balkanu vodi destabilizaciji Evrope. 

- Pozicija na Balkanu izaziva zabrinutost. Vidimo da NATO i EU ubrzavaju napore za daljnje "osvajanje" regiona, od čijih zemalja se traži lažni izbor - ili s Moskvom ili s Vašingtonom i Briselom - rekao je Lavrov.

Takve aktivnosti, prema njegovim riječima, vode ka daljnjoj destabilizaciji strukture sigurnosti u Evropi, rastu tenzija i javljanju novih linija razdvajanja.

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo

Govornica: Saša Leskovac

Leskovac je objasnio da je zakonodavni okvir dosta dobar, ali da u praksi nema adekvatne zaštite žena žrtava nasilja u porodici jer nema novca