Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Tramp: Migranti će navaliti na granicu gdje nema zida, nećemo ih pustiti

07. 12. 2018 - 10:48
|
|
by udrimuski.ba / avaz.ba
|
foto: ilustracija

Migranti na granici sa SAD

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) rekao je u četvrtak da Arizonu "očekuje velika navala imigranata" duž dijela granice koja nema zaštitnu ogradu te ponovio poziv demokratima da podrže njegov prijedlog o finansiranju izgradnje zida na granici.

- Arizona, zajedno s našom vojskom i pograničnom ophodnjom, priprema se za masovni priliv na prostoru bez zida. Nećemo ih pustiti da prođu - napisao je Tramp u postu na Twitteru, nastavljajući pritisak na zastupnike u nastojanju da odobre dugoročno finansiranje vladinih agencija do kraja septembra sljedeće godine. Tramp za svoje tvrdnje o "masovnom prilivu" migranata nije ponudio nikakve dokaze, prenose agencije.

Predstavnici Bijele kuće, ministarstva sigurnosti SAD i Pentagona nisu zasad odgovorili na zahtjev za komentar, navode agencije. Nije jasno je li Tramp imao na umu neku određenu grupu migranata.

Američka carinska i granična zaštita u srijedu su objavile da su pogranični agenti u Arizoni uhapsili dvije grupe ljudi iz Hondurasa i Gvatemale te da su ukupno granicu ilegalno prešle 124 osobe.  Američki Kongres odobrio je u četvrtak kao privremeno rješenje finansiranje tokom dvosedmičnog perioda, no zastupnici još trebaju odobriti mjeru dugoročnijeg finansiranja vladinih agencija do kraja fiskalne godine u septembru. 
Tramp je ove godine od Kongresa zahtijevao pet milijardi dolara za granicu i zaprijetio obustavom rada vlade ako se zastupnici ne slože.

Demokrati tvrde da zid neće biti djelotvoran u zaustavljanju ilegalne migracije i krijumčarenja droga preko granice.Zadnje dodane

Preporučujemo

Govornica: Saša Leskovac

Leskovac je objasnio da je zakonodavni okvir dosta dobar, ali da u praksi nema adekvatne zaštite žena žrtava nasilja u porodici jer nema novca