Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Voda bolja od vlakana

06. 12. 2018 - 14:23
|
|
by udrimuski.ba/avaz.ba
|
foto: avaz.ba

Veliko istraživanje provedeno u SAD sugerira kako je unos dovoljnih količina tekućine učinkovitiji u prevenciji konstipacije od unosa vlakana. American Journal of Gastroenterology piše da konstipacija pogađa do jedan posto populacije. 

Zatvor ili opstipacija predstavlja izostanak spontanog pražnjenja crijeva, dok se konstipacijom smatra otežano pražnjenje oskudne, tvrde stolice, najčešće manje od tri puta sedmično u periodu dužem od 12 nedjelja. 

Novi nalazi američkih naučnika se temelje na analizi odgovora više od 8.000 ispitanika. Pokazalo se da je konstipacija češća kod žena i osoba slabijeg obrazovanja. Za razliku od ranijih istraživanja, utvrđeno je da se učestalost konstipacije ne povećava s dobi.

TAGOVI:Zadnje dodane

Na današnji dan

2001. U Sarajevu umro Mirza Delibašić, bh. košarkaška zvijezda. Rođen je u Tuzli 9. januara 1954. Uvršten je među 50 osoba koje su najviše pridonijele Euroligi. Četiri puta biran je za najboljeg sportaša BiH

Preporučujemo

DEKADENCIJA, emisija za kulturnu dekontaminaciju

Ove srijede u Dekadenciji, emisiji Radija OTVORENA MREŽA koju uređuje i vodi novinarka Vanja Šunjić, skoknuli smo do Mostara da vidimo šta će se dešavati na tribini o kulturi sjećanja, pronašli još jednu projekciju filma "Srbenka" u Sarajevu i razgovarali sa Berinom Tuzlićem