Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Borci Tuzle traže ostavke čelnika federalnih boračkih saveza

06. 12. 2018 - 13:41
|
|
by udrimuski.ba / avaz.ba
|
foto: Faksimil potpisa na zahtjevu iz Tuzle

Koordinacija tuzlanskih boračkih organizacija poziva Vladu FBiH i Ministarstvo za boračka pitanja da po hitnoj proceduri omoguće izmjenu javog poziva

Koordinacija boračkih udruženja grada Tuzle najoštrije je osudila nedavnu objavu javnog poziva za dodjelu jednokratne novčane pomoći boračkoj populaciji čiji su kriteriji krajnje diskriminatorni. Naime, borcima mlađim od 57 godina kojih je, prema procjenama, oko 70 posto onemogućeno je da se prijave na raspisani javni poziv.  

- Ovakav način raspodjele sredstava izazvao je ogromno razočarenje i bijes najvećeg dijela boračke populacije, što za posljedicu može imati daljnju eskalaciju opravdanog nezadovoljstva naših saboraca kojima je onemogućena dodjela ovog vida pomoći. Zahtijevamo da se svim nezaposlenim pripadnicima boračke populacije, bez obzira na starosnu dob, omogući dodjela jednokratne pomoći. Jer, ako se nismo za vrijeme agresije dijelili po starosnoj dobi, ne želimo da nas danas, kada smo odbranili BiH, bilo ko dijeli po tom ili nekom drugom osnovu – navodi se u saopćenju Koordinacije boračkih udruženja grada Tuzle.

Frapantno je, ističe se dalje u istom dokumentu, što su ovakvom tekstu javnog poziva svoju saglasnost i odobrenje dali federalni borački savezi koji su svojim aminovanjem takve odluke još jednom pokazali njihov besramni odnos prema najugroženijim pripadnicima boračke populacije. 

- Zbog njihovog sramnog čina Koordinacija boračkih organizacija grada Tuzle zahtijeva od čelnih ljudi federalnih boračkih saveza da odmah podnesu ostavke, čime bi dokazali da im je prije svega stalo do interesa boračke populacije, a ne do privilegija koje trenutno uživaju. Da je kod njih postojao i trun odgovornosti i morala svoje ostavke bi ponudili onog momenta kada Zakon o pravima boraca nije izglasan u Parlamentu – stoji, uz ostalo, u saopćenju.

Koordinacija boračkih organizacija grada Tuzle poziva Vladu FBiH i Ministarstvo za boračka pitanja da po hitnoj proceduri omoguće izmjenu javnog poziva za dodjelu jednokratne novčane pomoći za rješavanje statusnih pitanja pripadnika boračke populacije i članova njihovih porodica za 2018. godinu na način da se omogući dodjela jednokratne pomoći za sve nezaposlene demobilisane borce. 

TAGOVI:Zadnje dodane

Predložen pritvor za Nermina Rustempašića

U alkoholiziranom stanju automobilom u centru Novog Travnika usmrtio Azru Hajrić i njenu kćerku Almu te nanio teške tjelesne povrede trojici dječaka, priveden je u prostorije Kantonalnog tužilaštva Travnik

Preporučujemo

DEKADENCIJA, emisija za kulturnu dekontaminaciju

Ove srijede u Dekadenciji, emisiji Radija OTVORENA MREŽA koju uređuje i vodi novinarka Vanja Šunjić, skoknuli smo do Mostara da vidimo šta će se dešavati na tribini o kulturi sjećanja, pronašli još jednu projekciju filma "Srbenka" u Sarajevu i razgovarali sa Berinom Tuzlićem