Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Tegeltija: Postojat će mogućnost razrješenja sudija i tužilaca

06. 12. 2018 - 12:06
|
|
by udrimuski.ba / avaz.ba
|
foto: Avaz

Ocjenjivanje nosilaca pravosudnih funkcija bilo je u fokusu prvog dana dvodnevne konferencije „Pravosuđe - trenutno stanje i perspektiva“, koja je jučer, u organizaciji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV), a u saradnji sa Uredom Specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH (EUSR) i Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) počela u Mostaru. 

Predviđene sankcije

- To je jako važno, jer, po prvi put je VSTV donio važnu odluku gdje će se rad sudija i tužilaca ocjenjivati na osnovu njihovog kvaliteta - rekao je Kaldun Sino (Khaldoun Sinno), zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH.

Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, kazao je da su se u odnosu na prošlu konferenciju održanu prije godinu, dogodile brojne promjene te je cilj konferencije u Mostaru da nosioce pravosudnih funkcija upozna s tim promjenama, posebno, kada je riječ o kriterijima za ocjenjivanje.

Iako se, podsjetio je, ocjenjivanje nosilaca pravosudnih funkcija vrši od 2003. godine, sada je to, kazao je, znatno unaprijeđeno.

Tako su, istaknuo je, u slučaju nezadovoljavajuće ocjene, u inicijativi za izmjenu Zakona o VTSV-u, predviđene i sankcije, kojih nema u okviru trenutnog zakonskog okvira.

- Novim bi zakonom bile predviđene određene sankcije koje idu čak i do razrješenja u slučaju loših ocjena – naglasio je Tegeltija.

Također, ocijenio je da period od zadnjih godinu, u VSTV-u posmatraju kao neku EU fazu pravosuđa BiH, što znači, kako je rekao, usklađivanje pravosuđa BiH sa standardima EU.

Ključan segment

Inače, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, nNaglasio je da je snažan sektor pravosuđa ključan segment prije otpočinjanja bilo kakvih pregovora BiH za članstvo u Evropskoj uniji

- Postojanje VSTV-a je jako važno, ali je isto tako je potrebno napraviti određena poboljšanja. Potrebno je napraviti izmjene Zakona o VSTV-u, ali krajnja odluka će biti na zakonodavcu. Ali, tu su i sudije i tužioci koji igraju jako važnu ulogu u ovome, jer građani očekuju konkretne rezultate, a tu mislim na efikasnost funkcioniranja pravosuđa, odnosno, donošenje efikasnih i brzih odluka - rekao je Sino.Zadnje dodane

Predložen pritvor za Nermina Rustempašića

U alkoholiziranom stanju automobilom u centru Novog Travnika usmrtio Azru Hajrić i njenu kćerku Almu te nanio teške tjelesne povrede trojici dječaka, priveden je u prostorije Kantonalnog tužilaštva Travnik

Preporučujemo

DEKADENCIJA, emisija za kulturnu dekontaminaciju

Ove srijede u Dekadenciji, emisiji Radija OTVORENA MREŽA koju uređuje i vodi novinarka Vanja Šunjić, skoknuli smo do Mostara da vidimo šta će se dešavati na tribini o kulturi sjećanja, pronašli još jednu projekciju filma "Srbenka" u Sarajevu i razgovarali sa Berinom Tuzlićem