Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Mueller iznio nove detalje o istrazi o dosluhu između Trumpove kampanje i Moskve

05. 12. 2018 - 08:00
|
|
by udrimuski.ba / N1
|
foto: ilustracija

Ured posebnog američkog tužitelja Roberta Muellera rekao je u utorak kako je bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Donalda Trumpa, Michael Flynn osigurao "bitnu" suradnju s njegovom istragom o navodnom dosluhu između Trumpove kampanje i Moskve.

U sudskom podnesku Muellerov ured je rekao kako je Flynn pomogao istragu "glede veza ili koordinacije između ruske vlade i pojedinaca povezanih s Trumpovom kampanjom".

Flynn je isto tako pružio "informacije iz prve ruke o sadržaju i kontekstu uzajamnog djelovanja između tranzicijskog tima i ruskih vladinih dužnosnika", stoji u podnesku. 

Muellerov ured je, navodeći 19 intervjua koje je Flynn dao uredu i drugim tužiteljima, zatražio od saveznog sudca da ga ne osudi na zatvorsku kaznu.

Flynn, koji je zadržao svoj posao u Bijeloj kući samo 24 dana, izjavio je pred sudom da se osjeća krivim u prosincu 2017. zbog laganja saveznoj policiji FBI-aju o razgovoru koji je imao s ruskim veleposlanikom u Washingtonu.

Flynn, umirovljeni general-pukovnik kopnene vojske, je bio prisiljen dati ostavku na dužnost savjetnika za nacionalnu sigurnost u veljači 2017. nakon što je utvrđeno da je obmanuo potpredsjednika Mikea Pencea o razgovorima koje je imao s tadašnjim ruskim veleposlanikom Sergejem Kisljakom. 

Trump naziva Muellerovu istragu lovom na vještice i niječe dosluh s Rusijom. Moskva niječe da je nastojala utjecati na predsjedničke izbore 2016.Zadnje dodane

Rođene prve genetički modificirane bebe otporne na HIV

Kineski naučnik He Đenkuej pod istragom je lokalnog odbora za medicinsku etiku, nakon što je objavljeno da su rođene dvije bebe s genetičkom modifikacijom. Istraga će utvrditi je li svojim eksperimentom prekršio zakone ili regulacije, nakon što je svijetom odjeknula vijest da je kineski naučnik, prvi put u historiji, uspio kreirati genetički modificirane bebe otporne na HIV, kojim su bili zaraženi njihovi očevi

Kako su gubitnici postali pobjednici

Dodatni porez na gorivo pokrenuo je jedne od najvećih protesta u Francuskoj, a na noge su se digli ljudi za koje kažu da su izvukli tanji kraj iz globalizacije. Na kraju je ispalo drugačije

Preporučujemo

DEKADENCIJA, emisija za kulturnu dekontaminaciju

Ove srijede u Dekadenciji, emisiji Radija OTVORENA MREŽA koju uređuje i vodi novinarka Vanja Šunjić, skoknuli smo do Mostara da vidimo šta će se dešavati na tribini o kulturi sjećanja, pronašli još jednu projekciju filma "Srbenka" u Sarajevu i razgovarali sa Berinom Tuzlićem