Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Majk Pompeo će prisustvovati sastanku NATO-a na kojem će biti riječi o BiH

04. 12. 2018 - 08:08
|
|
by udrimuski.ba / avaz.ba
|
foto: ilustracija

Vlada SAD oštro je kritizirala evropske zemlje za slab doprinos u finansiranju vojske i sigurnosti

Američki Stejt department potvrdio je sinoć da će šef diplomatije Majk Pompeo prisustvovati sastanku ministara vanjskih poslova članica NATO saveza, prenosi agencija Xinhua.

Kako je kazala Heder Noret (Heather Nauret), portaprol ovog tijela, Pompeo u Brisel dolazi da bi se uvjerio u napredak država i napredak dogovora koji su napravljeni u julu tokom njegove posljednje posjete.

- Pompeo će ponoviti naš poziv saveznicima da učvrste i osnaže svoj doprinos u borbi protiv zajedničkih prijetnji - stoji u saopćenju.

SAD su prije dvije godine pozvale svoje saveznike u NATO da za potrebe Saveza izdvajaju dva posto svog BDP-a.

Vlada SAD oštro je kritizirala evropske zemlje za slab doprinos u finansiranju vojske i sigurnosti.

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) kazao je ranije da želi osnovati "pravu evropsku vojsku", na što mu je predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) odgovorio da prvo trebaju ulagati u NATO, koji SAD izdašno finansiraju.

Prema podacima o finansiranju, samo pet od 29 članica ispunjavaju svoj zadani cilj ulaganja u odbranu, a to su Estonija, Grčka, Latvija, Velika Britanija i SAD.

Na sastanku kojem će Pompeo prisustvovati bit će govora i o Bosni i Hercegovini, što je jučer potvrdio Jens Stoltenberg, koji je kazao da naša zemlja ima MAP te da se samo čeka usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa.

TAGOVI:Zadnje dodane

Rođene prve genetički modificirane bebe otporne na HIV

Kineski naučnik He Đenkuej pod istragom je lokalnog odbora za medicinsku etiku, nakon što je objavljeno da su rođene dvije bebe s genetičkom modifikacijom. Istraga će utvrditi je li svojim eksperimentom prekršio zakone ili regulacije, nakon što je svijetom odjeknula vijest da je kineski naučnik, prvi put u historiji, uspio kreirati genetički modificirane bebe otporne na HIV, kojim su bili zaraženi njihovi očevi

Kako su gubitnici postali pobjednici

Dodatni porez na gorivo pokrenuo je jedne od najvećih protesta u Francuskoj, a na noge su se digli ljudi za koje kažu da su izvukli tanji kraj iz globalizacije. Na kraju je ispalo drugačije

Preporučujemo

DEKADENCIJA, emisija za kulturnu dekontaminaciju

Ove srijede u Dekadenciji, emisiji Radija OTVORENA MREŽA koju uređuje i vodi novinarka Vanja Šunjić, skoknuli smo do Mostara da vidimo šta će se dešavati na tribini o kulturi sjećanja, pronašli još jednu projekciju filma "Srbenka" u Sarajevu i razgovarali sa Berinom Tuzlićem