Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Njemačka kritizira i Srbiju i Kosovo, poziva na dijalog

29. 11. 2018 - 07:52
|
|
by N1 - udrimuski.ba
|
foto: Tanjug/Sava Radobvanović

Njemačka vlada je u srijedu pozvala srbijansku i kosovsku vladu na ponovno otvaranje dijaloga kako bi izbjegli pogoršavanje njihovih odnosa.

Glasnogovornik Steffan Seibert je kritizirao napore Srbije da se Kosovo ne primi u članstvo međunarodne kriminalističko-policijske organizacije Interpol kao i odluku Kosova da poveća carine na 100 posto na uvezenu robu i usluge iz Srbije.

"Pozivamo obje strane da izbjegavaju pogoršavanje odnosa", rekao je Seibert u Berlinu dodajući da je normalizacija odnosa Srbije i Kosova, preduvjet za pregovore o članstvu Srbije u Europskoj uniji.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Frederica Mogherini se također osvrnula na povećanje carina u razgovoru u srijedu s kosovskim predsjednikom Hashimom Thacijem ističući da "carine samo kompliciraju daljnju situaciju i ne donose rješenje problema ljudi kao da ni ne pomažu kosovskim sadašnjim i budućim ciljevima."

"Ovo je mjera koja ne pridonosi poboljšanju susjedskih odnosa i koju treba povući", rekla je Mogherini Thaciju.

Kosovo s 90-postotnom albanskom većinom, proglasilo je 2008. neovisnost od Srbije koja zahtijeva suverenost nad svojom bivšom pokrajinom.

Beograd pritišće mnoge države koje priznaju Kosovo neovisnom državom.

Kosovska etnička manjina, Srbi koji žive u sjevernoj enklavi oko Mitrovice kažu da carine predstavljaju prijetnju njihovim osnovnim potrebama od kojih mnoge zadovoljava uvoz iz Srbije.Zadnje dodane

Ivanov: Nisam htio uvesti ratno stanje

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov negirao je da je 27. aprila prošle godine namjeravao da nasilje u makedonskom parlamentu iskorisiti za uvođenje ratnog stanja

Preporučujemo

DEKADENCIJA, emisija za kulturnu dekontaminaciju

Ove srijede u Dekadenciji, emisiji Radija OTVORENA MREŽA koju uređuje i vodi novinarka Vanja Šunjić, skoknuli smo do Mostara da vidimo šta će se dešavati na tribini o kulturi sjećanja, pronašli još jednu projekciju filma "Srbenka" u Sarajevu i razgovarali sa Berinom Tuzlićem