Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Pola stoljeća na pozorišnoj sceni

03. 11. 2018 - 07:50
|
|
by udrimuski.ba / avaz.ba
|
foto: Fena

Duhovito, filozofski i kabaretski svoje gledaoce uči da su i oni glumci u svom teatru

Glumac, autor i reditelj Zijah Sokolović obilježava 50 godina uspješne karijere. Ovog majstora monodrame, kako ga mnogi s pravom nazivaju, mlađa publika pamti iz popularne dječije emisije „Otvori prozor“, a stariji po predstavi „Glumac je... glumac je... glumac“. Za 40 godina pred publikom ju je izveo više od 1.600 puta. I uvijek oduševljavao gledaoce. 

Može se Zike pohvaliti i pozorišnim komadom „Cabares cabarei“, koji je za 26 godina odigrao više od 1.350 puta. Nezaboravna su i njegova igranja u sarajevskom Kamernom teatru 55 sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Poznat je po tome što duhovito, filozofski i kabaretski svoje gledaoce uči da su i oni glumci u svom teatru, a kada izađu iz pozorišta, postaju umjetnici u svojim životima. Upamćena je i njegova krilatica „Ko ne ide u teatar, nije svoj“.

Zijah Sokolović rođen je 22. decembra 1950. u Sarajevu. Posljednjih godina živi i radi na relaciji Sarajevo - Austrija - Slovenija. Direktor je dječijeg pozorišta Theaterland u Salcburgu, profesor na Katedri za glumu Bruckner Konservatoriuma u Lincu.

Tokom pola stoljeća dobio je oko 80 nagrada za svoj umjetnički rad.Zadnje dodane

Zimski salon knjige od 13. do 24. decembra u "Collegium artisticumu"

- Ove godine svoju produkciju prezentirat će izdavači iz BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, kao i knjižari na 45 štandova. Učestvovanje su prijavili i Institut za historiju, Institut za jezik i Orijentalni institut kao i Nacionalna i univerzitetska biblioteka, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica, Zemaljski muzej - saopćio je organizato

Preporučujemo

Govornica: Saša Leskovac

Leskovac je objasnio da je zakonodavni okvir dosta dobar, ali da u praksi nema adekvatne zaštite žena žrtava nasilja u porodici jer nema novca