Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

U BiH počinje predizborna kampanja

07. 09. 2018 - 18:07
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: Nezavisne novine

U CIK BiH se nadaju da će prve preliminarne rezultate za 95 posto biračkih mjesta moći objaviti 24 sata nakon zatvaranja izbora.

Danas je u Bosni i Hercegovini počela predizborna kampanja ua opšte izbore zakazane za 7. oktobar. Tog dana će državljani BiH, registrovani u Centralnom biračkom spisku, birati tri člana Predsjedništva BiH – dva iz FBiH i jedan iz RS; predsjednika i dva dopredsjednika RS, te zastupnike za parlamente BiH, entiteta, deset kantona u FBiH i distrikt Brčko što je 518 dužnosnika i dužnosnica.

Građani mogu birati između 128 političkih subjekata - 58 političkih stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata, odnosno 7.488 kandidata i kandidatkinja.

Tokom predizborne kampanje Centralna izborna komisija meže kazniti novčanom kaznom do 10.000 KM, skidanjem sa kandidatske liste ili poništavanje cijele liste ukoliko se kandidat ili kandidatkinja ne budu pridržavali Izbornog zakona 

U CIK BiH se nadaju da će prve preliminarne rezultate za 95 posto biračkih mjesta moći objaviti 24 sata nakon zatvaranja izbora.

Izbori će koštati 8,5 miliona KM: oko 4,7 miliona KM za članove biračkih odbora, oko 1,2 miliona KM za štampanje, pakovanje i distribuciju glasačkog materijala i oko 650.000 KM za poštanske usluge slanja listića glasačima koji glasaju putem pošte.

Šaljivi video u montaži Udri muški, možete pogledati OVDJE.

 

 

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo