Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Mirsad Purivatra: Ovo je jedna od najboljih godina za regionalnu kinematografiju

10. 08. 2018 - 11:37
|
|
by udrimuski.ba / avaz.ba / Fena
|
foto: arhiva

Ovo je bila jedna od najboljih godina za regionalnu kinematografiju i sigurno jedna od najuzbudljivijih za naše selektore programa. Za svaki od 18 programa Festivala filmovi su pažljivo birani, s posebnim fokusom na regiju iz koje dolazi oko pola filmova, izjavio je direktor Sarajevo Film Festivala (SFF) Mirsad Purivatra. 

 

Pred današnje otvaranje 24. SFF-a Purivatra je u intervjuu za “Večernji list” kazao da je promocija regionalnih autora od samih početaka Festivala bila “naša misija i po tome smo danas prepoznati kao autentični filmski festival”.

Purivatra ističe kako SFF, osim edukacije, razvoja filmske industrije i zabave, donosi i brojne ekonomske i turističke benefite Sarajevu i cijeloj BiH. Upozorava i na nepostojanje odgovarajuće infrastrukture koja može pratiti razvoj Festivala.

- Kada bismo čekali da se infrastruktura razvija brzinom kojom se Festival razvija, ne bismo rasli sukladno vremenu, razvoju filmskog biznisa i novih tehnologija. Očekivao sam da će nam uvjeti rada s vremenom biti lakši, ali nakon skoro četvrt stoljeća rada to se nije desilo. Nemamo drugog izbora nego raditi u okruženju kakvo je oko nas. Mi smo pronašli način da uspješno funkcioniramo, ne dopuštajući da naš razvoj zaustavlja spor razvoj infrastrukture. Našli smo pravu mjeru između dva modela rada – improvizacije, gdje nemamo drugog izbora za uspješnu tehničku izvedbu, i stvari gdje smo vrhunski profesionalni i precizni – ustvrdio je Purivatra.

 Zadnje dodane

Sumrak demokratije

Kao istoričar specijalizovan za Holokaust, nacističku Nemačku i Evropu u doba svetskih ratova, često me pitaju u kojoj meri aktuelna situacija u SAD podseća na ovaj međuratni period i uspon fašizma u Evropi

Demokratija pogažena vladavinom nezakonja

Poštovanje ljudskog dostojanstva, slobode i jednakosti, demokratski organi vlasti i pravične procedure, jednakost svih građana pred zakonom, pluralističko društvo, sve to inspirisano Univerzalnom Deklaracijom o ljudskim pravima, te Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i sloboda načela su Ustava BiH i njenih entiteta. Na tim načelima utemeljeni su i zakoni, ali svakodnevnica potvrđuje tezu da papir sve trpi

Preporučujemo