Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Turčin prodao omiljenu devu da ne bi služio vojni rok

09. 08. 2018 - 09:40
|
|
by udrimuski.ba / avaz.ba
|
foto: ilustracija

Emre Bostanci (28), mladi poljoprivrednik iz Anadolije, odlučio je na internetu prodati svoju devu da bi izbjegao odsluženje vojnog roka.

- Ovo mi je omiljena životinja, ali moram je prodati. Treba mi gotovina da bih riješio pitanje vojnog roka - rekao je Bostanci, objasnivši da je šest godina stara bijela arapska deva očev poklon.

Bostanci je jedan od stotina hiljada turskih muškaraca koji su dugo čekali priliku da izbjegnu obavezni vojni rok.

Svi muškarci stariji od 18 godina moraju odslužiti 12 mjeseci, međutim, prema nedavno usvojenom zakonu, svi rođeni prije 1. januara 1994. imaju priliku odslužiti samo 21 dan ako plate 15.000 turskih lira (skoro 5 hiljada KM).

Gotovo 200.000 ih se u posljednja dva dana prijavilo za skraćeni vojni rok uz novčanu naknadu, prenose turski mediji.

Mnogi mladi Turci prodaju razne vrijedne stvari, čak i nekretnine, od automobila preko deva i bikova do stanova, da bi se domogli novca koji će im omogućiti izuzeće od standardnog odsluženja vojnog roka.

 Zadnje dodane

Preporučujemo

Govornica: Branislav Borenović

U razgovoru sa slušaocima Radija OTVORENA MREŽA, Borenović je rekao da BiH treba posmatrati kao akcionarsko društvo u kom svaka partija ili entiteti imaju određeni broj dionica i ponašaju se prema državi Bosni i Hercegovini kao prema svom vlasništvu