Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Novi saziv Bundestaga koštat će Nijemce 60 milijuna eura više

16. 05. 2018 - 12:34
|
|
by udrimuski.ba / index.hr
|
foto: ilustracija

Novi  saziv njemačkog parlamenta, Bundestaga, s rekordnim brojem zastupnika koštat će porezne obveznike 60 miliona eura godišnje više nego dosad, javlja dnevnik Bild.

Prema nacrtu budžeta za tekuću godinu troškovi Bundestaga će se povećati za 9,8 posto i u ovoj godini će iznositi 955,64 milijuna eura. Najveći dio budžeta odnosi se na saradnike koje zapošljavaju zastupnici i koji će samo ove godine koštati 240 milijuna eura.

Povećanje zastupnika

U usporedbi s posljednjim sazivom njemačkog parlamenta broj zastupnika se povećao sa 631 na 709 zastupnika. Predsjednik Bundestaga Volfgang Šoibl (Wolfgang Schaeuble) upozorava na nužnost promjene zakona kojim bi bio reformiran izborni zakon.
- Zastupnici Bundestaga moraju biti svjesni da će ugled parlamenta među stanovništvom opadati ukoliko se nešto na ovom području na promijeni - rekao je Šoible za dnevnik "Sueddeutsche Zeitung".

Broj zastupnika je u porastu zbog kompliciranog njemačkog izbornog sustava i tzv. prekobrojnih mandata, koji nastaju kada u jednoj saveznoj pokrajini bude direktno izabrano više kandidata jedne stranke nego što to stranci pripada prema izbornim listama.

Njemački građani na svojim listićima biraju posebno stranku i posebno kandidata.

 Zadnje dodane

Preminuo Kofi Annan

Preminuo je Kofi Annan, bivši glavni tajnik Ujedinjenih naroda i dobitnik Nobelove nagrade za mir, objavila je zaklada koja nosi njegovo ime

Preporučujemo