Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Merkel: Sporazum s Iranom u interesu međunarodne zajednice

16. 05. 2018 - 11:55
|
|
by avaz /srna/udrimuski.ba
|
foto: arhiva

Najbolji način da se riješe straha međunarodne zajednice povodom regionalne uloge Irana i njegovog raketnog programa je provođenje sporazuma o nuklearnom programu Teherana, čak i poslije povlačenja SAD, rekla je danas njemačka kancelarka Angela Merkel.

- Pitanje je možete li imati bolji nastup ukoliko poništite sporazum ili ako ostanete u njemu. Mi kažemo da možete imati bolji nastup ako ostanete u sporazumu - rekla je Merkel u obraćanju poslanicima donjeg doma parlamenta.
Evropske sile podržale su očuvanje nuklearnog sporazuma s Teheranom i ograničavanje atomskog programa Irana u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

- Ovaj sporazum nije idealan, ali Iran poštuje svoje obaveze, prema svim saznanjima međunarondih nuklearnih agencija - rekla je Merkel.
Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) objavio je prošle sedmice da se njegova zemlja povlači iz sporazuma i najavio ponovno uvođenje sankcija Iranu.

- Uprkos svim teškoćama koje imamo ovih dana, transatlantski odnos mora biti u stanju da se bavi neslaganjima - izjavila je Merkel.Zadnje dodane

Princ Haary: Otkrivena tajna crnog prstena

Nakon što je u ponedjeljak potvrđeno da britanski princ Harry i njegova supruga Meghan očekuju svoje prvo dijete, javnost više nego ikad prije prati baš svaki njihov korak

SAD: Pedeset godina od skretanja pažnje na rasnu nepravdu

Pedeseta je godišnjica istorijskog momenta kada su dvojica crnaca, olimpijskih sportista dok su primali medelje, podigli pesnice da bi skrenuli pažnju na rasnu represiju u Sjedinjenim Državama, dok je cijeli svijet gledao Olimpijske igre 1968. godine

Preporučujemo

Bosanci i Hercegovci, hvala vam na povjerenju

Željko Komšić proglasio pobjedu! - "Trudiću se, jer znam kakva je ovo obaveza, da ne napravim nijednu grešku u svom mandatu. Tu sam za sva vaša pitanja. Hvala vam na povjerenju!"