Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Zašto je Tramp smijenio Tilersona?

13. 03. 2018 - 15:25
|
|
by udrimuski.ba / avaz
|
foto: kolaz

Nakon što je predsjednik Tramp (Trump) smijenio državnog sekretara Reksa Tilersona (Rex Tillerson), te na njegovo mjesto postavio šefa CIA Majka Pompea (Mike), visoki zvaničnik Bijele kuće otkrio je i detalje ove odluke predsjednika SAD.

Visoki zvaničnik Bijele kuće kazao je američkim medijima kako Tramp već duže vrijeme želi udaljiti Tilersona i to zbog predstojećih pregovora sa Sjevernom Korejom.

Tramp je prošle sedmice prihvatio poziv da se sastane sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom.

Tilerson je bio na meti kritika još od objavljivanja negove nominacije. Bivši direktor kompanije Exxon-Mobil prozivan je zbog dobrih odnosa s ruskom vladom i predsjednikom Vladimirom Putinom.

Odnosi između Trampa i Tilersona već su neko vrijeme loši. Tilerson je, navodno, Trampa prošle godine nazvao "moronom", a nikad nije demantovao da je upotrijebio tu riječ da opiše američkog predsjednika.

S druge strane, Tramp je u više navrata podrivao Tilersona kada je u pitanju vanjska politika. Nedavno je to uradio kada je objavio da će se sastati s Kim Jong-unom, i to samo nekoliko sati nakon što je Tilerson izjavio kako su pregovori oko toga "još daleko".Zadnje dodane

Preporučujemo

Govornica: Branislav Borenović

U razgovoru sa slušaocima Radija OTVORENA MREŽA, Borenović je rekao da BiH treba posmatrati kao akcionarsko društvo u kom svaka partija ili entiteti imaju određeni broj dionica i ponašaju se prema državi Bosni i Hercegovini kao prema svom vlasništvu