Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Inzko: Izbori 2018. moraju se održati

20. 02. 2018 - 10:38
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: arhiva

Niko ne treba očekivati od OHR-a da riješi ovo pitanje upotrebom bonnskih ovlasti, izjavio je u intervjuu za bh. Izdanje Večernjeg lista visoki predstavnik Valentin Inzko odgovarajući na pitanje o eventualnom nametanju izmjena Izbornog zakona BiH.

''To je posao Parlamentarne skupštine BiH i stranaka u njoj. Izbori 2018. moraju se održati, demokracija je nezamisliva bez izbora. Prava građana birati biti birani te zahtijevati odgovornost onih koji su trenutačno na izabranim dužnostima, moraju se osigurati'', dodao je on.

Inzko je apelirao na političke lidere da poduzmu neophodne korake kako bi omogućili nesmetano održavanje i provedbu rezultata općih izbora 2018. godine.

''Odluka Ustavnog suda BiH od 1. prosinca 2016. (“predmet Ljubić”), koja se ponajviše tiče izbora u Dom naroda Federacije, mora se provesti. Što se tiče OHR-a, u ovoj fazi mi smo spremni tehnički podržati taj proces, koji vode EU i SAD'', kazao je visoki predstavnik.

On smatra kako nema sumnje da će BiH biti članica EU, ali da ostaje pitanje kada će se to dogoditi.

''Mogu vam reći, iz osobnog iskustva, da integracija u EU nije lak posao. Potreban je naporan rad koji zahtijeva odlučnost i spremnost za postizanje kompromisa o nekim teškim i kompliciranim pitanjima. Austriji je trebalo sedam godina. Španjolskoj devet. No, kada dođete do samoga kraja tog procesa, vidjet ćete da se vaša zemlja promijenila i reformirala nabolje. A to je možda ono čega se neki političari boje, s obzirom da će tada pitanja kojima se oni sada koriste postati irelevantna. Oni će postati irelevantni. Međutim, BiH to mora uraditi zbog sebe, ne zbog Bruxellesa. Tek onda će biti moguće pridružiti se europskoj obitelji'', kazao je Inzko za Večernji list.

Komentirajući mogućnost da zastoj na europskom putu dovede do porasta euroskepticizma u BiH i prodora neeruopskih utjecaja na ove prostore Inzko je kazao da s napredovanjem procesa pridruživanja skoro i neće biti mjesta za bilo što ili bilo koga osim za ideju EU i vrijednosti koje idu uz nju.Zadnje dodane

Preporučujemo

Govornica: Branislav Borenović

U razgovoru sa slušaocima Radija OTVORENA MREŽA, Borenović je rekao da BiH treba posmatrati kao akcionarsko društvo u kom svaka partija ili entiteti imaju određeni broj dionica i ponašaju se prema državi Bosni i Hercegovini kao prema svom vlasništvu

Govornica: Saša Leskovac

Leskovac je objasnio da je zakonodavni okvir dosta dobar, ali da u praksi nema adekvatne zaštite žena žrtava nasilja u porodici jer nema novca