Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

PROMOCIJA KNJIGE "Dan kada duša zanijemi" Almase Kajtaz

20. 02. 2018 - 09:08
|
|
by udrimuski.ba/Narodno pozorište
|
foto: Narodno pozorište

PROMOCIJA KNJIGE: BOŠNJAČKI INSTITUT, četvrtak, 22. 2. 2018. u 19 sati

Almasa Kajtaz: Dan kada Duša zanijemi

Promotori: akademik ABDULAH SIDRAN, književnik dr.sc. MIRELA BADURINA, psihoterapeut

"U primjeru Almase Kajtaz i njenog poduhvata oličenog u knjizi „Dan kad Duša zanijemi“ u potpunosti se ostvarila veoma smijela tvrdnja filozofa Karla Jaspersa, koji piše ovo: „Smrt voljenog čovjeka, nestajanje njegovog tjelesnog prisustva, taj neprolazni bol prati ono 'nikad više', može da se, isto kao i vrhunski trenutci u životu, pretvori u svijest o vječnom prisustvu“. Za onog ko se uzdigao, iznad zemaljskog kala i izvan čovječije opsesivnosti Egom većeg dobitka ne može biti: osvojiti i steći 'svijest o vječnom prisustvu'. Zato je ova knjiga istinski i dragocjen poklon svakome od onih koji, u trajnoj žeđi i gladi, neprekidno tragaju za onim što nazivamo spoznajom i istinom."

akademik Abdulah Sidran, književnik

"Ova nadahnjujuća knjiga, kao duhovna evolucija pojedinca koji nesebično dijeli sa nama mudrost osjećaja sveprisutnosti, upućuje da je svako rađanje bolno, bilo rađanje u vidljivom ili nama nevidljivom svijetu. Istinski tragati za smislom nekog novog rađanja pred velom moći smrti, znači imati hrabrosti da duboko poniremo u unutarnje i izvanjske isprepletenosti moći i bespomoći, ega i duše, vjere i sumnje. A to može samo ljubav. Snagom, mirom i duboko suosjećajnom pažnjom majčinog prisustva, majka pomaže svojoj umirućoj kćerki da probudi sopstvenu snagu za nastavak, za novo rađanje. Pored toga što spisateljica na putu sopstvenog traganja za Dušom svoje kćeke pomaže svim tugujućim na putu ka duhovnom razvoju, približava nas i pojavama pripadanja koje daleko nadilaze okvire znanja i trenutno su mnogima, još uvijek izvan domašaja."

dr.sc. Mirela Badurina, psihoterapeut

"Knjiga nije zamišljena kao naučna studija. Ona nije napisana u svrhu uspostavljanja novih hipoteza ili teorija u oblasti filozofije, parapsihologije ili duhovnosti. Ovo je knjiga posvećena najdražem biću, koje me blagoslovilo da mu budem majka. To predivno ljudsko biće, ta napredna Duša iskonske ljubavi je moja kćerka Maja. Knjiga je uvid u dugogodišnji put mog duhovnog razvoja i pokušaja približvanja nekim suštinskim pitanjima ljudskog postojanja: odnosu života i smrti, prirodi Duše, smislu našeg postojanja unutar materijalnih granica svijeta i izvan njega, ali i suočavanju sa bolom, gubitkom najdražeg bića, te polasku na jedan duhovni put koji zahtjeva otvorenost duha, srca, uma, ali prije svega Duše. Takav duhovni put vodi prema pitanjima koja izlaze iz okvira materijalnog i svakodnevnog, a dodiruju tajne transcedentalnog."

Almasa Kajtaz, autorica knjige

promocijaknjigealmasakajtaznpZadnje dodane

Teško je zaboraviti Tita

Dok je bio baš je bio, sa nama i sa svijetom. Dok je bio, on je bio Sunce nad planetom. Dok je bio, baš je bio, junak u priči. Dok je bio, on je bio da se njime diči...

Preporučujemo