Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Jugoslovenski glumac je trebalo da glumi Don Vita Corleonea u Kumu!

16. 02. 2018 - 12:40
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: express

Legendarni film “Kum” prvi put je prikazan daleke 1972. godine, a Marlon Brando u čuvenoj ulozi don Vita Corleonea jedna je od najprepoznatljivijih figura svjetske kinematografije svih vremena. Markantni otac mafijaške porodice američkih doseljenika sa Sicilije u filmu koji je nastao po bestseler prozi Maria Puza ostavio je neizbrisiv trag u umovima ljudi, čak i onih kojima kinematografija ne spada u najuži krug interesovanja.

Ipak, mnogi ne znaju da je zamalo moglo da se dogodi da Corleonea glumi jedan srpski glumac, i to upravo legenda jugoslovenskog glumišta, Jovan Janićijević Janaćko, koji je ostao upamćem prije svega po ulozi kontrabasiste Burduša iz serije “Muzikanti”.

donvitoburdusavaz

O ovome je u svojim memoarima, “Blistavo i strašno” pisao glumac Bekim Fehmiu, koji je takođe imao šansu da zaigra u “Kumu” i to u ulozi don Vitovog sina, Majkla, koja je ipak dodjeljena Al Paćinu. Fehmiu je u knjizi opisao kako je u Rimu 1971. godine bio gost producenta Dina de Laurentisa i njegove supruge, glumice Silvane Mangano, i da ga je on u toku večeri upitao: “Zašto se onaj tvoj kolega nije vratio u Los Anđeles da nauči engleski za ulogu u filmu “Kum”? Ali sada su odlučili, nažalost, da svi glumci budu Amerikanci”.

bekimfehmiuavaz
“Divni glumac Jovan Janićijević Janaćko, nezaboravni Burduš iz serije “Muzikanti”, bio je u Los Anđelesu mjesec dana”, piše dalje Fehmiu. “Čak je i štampa pisala o tome kako je bio gost Džona Vejna. Ponuđena mu je glavna uloga don Corleonea u filmu “Kum” pod uslovom da nauči jezik. Mene su već odredili za ulogu Majkla, njegovog mlađeg sina. Janaćko se više nikada nije vratio u Los Anđeles”.

O svom susretu sa velikom zvijezdom, Džonom Vejnom, pričao je i Janićijević, u svojoj izjavi za “RTV reviju” dalekih sedamdesetih:

– Kada je čuo da sam jugoslovenski glumac, Vejn se nasmiješio i rekao: Mnoge kolege pričale su mi da su se na snimanju u Jugoslaviji sjajno provele. Volio bih da se i meni ukaže ta prilika! – sjećao se Burduš.

On je u Holivud dospio zahvaljujući njegovom drugu iz djetinjstva, Dušanu Protiću, koji se, kada ga je sreo kao odraslog čovjeka, zvao Deni Maršal. Objasnio je Janaćku da je napravio uspješnu karijeru na Zapadu kao filmski glumac i producent i pozvao ga da glumi u Holivudu, gdje bi bio njegov gost. Čuveni glumac prihvatio je ovaj poziv.

– Dani u Holivudu su prolazili. Sumnje u Maršala rasle su sve do onog dana kada su mi javili da ću igrati u filmu o mafiji, “Kum”, po knjizi koja je u Sjedinjenim Državama bila bestseler… Ali, došao je kraj mojoj vizi i ja sam morao kući – objasnio je tada Janićijević.

– Tata je imao petogodišnji ugovor sa studiom „Metro-Goldwyn-Mayer“. Kada je 1972. sve već bilo dogovoreno, došao je po mamu i mene. Međutim, dogodio se kobni udes u kojem je jedan njegov prijatelj poginuo. Uslijedila je drama, suđenje, i tata je umjesto u Holivud otišao na godinu dana u zatvor „Zabelu“ – kaže glumica Ksenija Đokić, kćerka Jovana Janićijevića.
 
(Express/Srbija Danas

 Zadnje dodane

Preporučujemo

Govornica: Branislav Borenović

U razgovoru sa slušaocima Radija OTVORENA MREŽA, Borenović je rekao da BiH treba posmatrati kao akcionarsko društvo u kom svaka partija ili entiteti imaju određeni broj dionica i ponašaju se prema državi Bosni i Hercegovini kao prema svom vlasništvu

Govornica: Saša Leskovac

Leskovac je objasnio da je zakonodavni okvir dosta dobar, ali da u praksi nema adekvatne zaštite žena žrtava nasilja u porodici jer nema novca