Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Kim pozdravio napore na uspostavi dijaloga između Koreja

13. 02. 2018 - 12:21
|
|
by udrimuski.ba/Radio Slobodna Evropa
|
foto: KCNA (AFP)

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un pozdravio je napore na uspostavi "klime povjerenja i dijaloga" između dviju Koreja nakon što je razgovarao s članovima delegacije Sjeverne Koreje, koji su se vratili iz trodnevne posjete Južnoj Koreji, gdje su prisustvovali otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pjongchangu, objavila je u utorak sjevernokorejska državna agencija, a prenijela južnokorejska novinska agencija Yonhap.

"Važno je nastaviti s dobrim rezultatima daljim oživljavanjem klime pomirenja i dijaloga, koju je stvorila snažna želja i zajednička volja Sjeverne i Južne Koreje, a zamah joj dale Zimske olimpijske igre", citirala je Kimove riječi upućene sjevernokorejskoj delegaciji Korejska središnja novinska agencija (KCNA).

Delegacija je bila formalno predvođeno Kimom Yong Namom, predsjednikom Predsjedništva Sjevernokorejske skupštine, no stvarnu vodeću ulogu imala je moćna Kimova sestra Kim Yo Jong, koja je proslijedila poziv svog brata južnokorejskom predsjedniku Moon Jae Inu da posjeti Sjevernu Koreju.

Kim Jong Un je ocijenio kako su napori Južne Koreje da se njihovoj posjeti posveti prioritetna pozornost bili "vrlo impresivni", te je izrazio zahvalnost na tome.

I Kina se nada da će sve zainteresirane strane pozdraviti trenutno popuštanje tenzija na Korejskom poluotoku, te nastaviti raditi zajedno kako bi se spriječilo nuklearno naoružavanje , saopćilo je jučer ministarstvo vanjskih poslova Kine, prenosi Xinhua.

Portparol Geng Shuang je to izjavio na redovnoj konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje o pozivu koji je čelništvo Sjeverne Koreje uputilo predsjedniku Južne Koreje da posjeti Pyongyang.

Geng je rekao da Kina pozdravlja uspostavljanje dijaloga i saradnje između dvije države do čega je došlo uoči i na početku Olimpijade. Istaknuo je da su napori poduzeti u tom smjeru i u pogledu pomirenja i saradnje temeljni interes obje strane u uspostavljanju mira i razvoja u regiji.

"Nadamo se da će dijalog koji je postignut tokom Olimpijade nastaviti i pretvoriti u redovne kontakte, ne samo između Južne i Sjeverne Koreje nego i između Pyongyanga i Washingtona", rekao je Geng citirajući ministra vanjskih poslova Wang Yia.Zadnje dodane

Ispovijest Rusa koji je radio u "fabrici laži"

Nakon što je tužilaštvo SAD podiglo optužnice protiv 13 državljana Rusije i tri ruske kompanije zbog miješanja u američke predsjedničke izbore, nekadašnji ruski “trol” Marat Mindijarov objasnio je za "Washington post” kako funkcioniše tzv. “fabrika laži” u blizini Sankt Peterburga

Lavrov: Uslovljavanje Zapadnog Balkana pogrešna politika EU

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da se Moskva ne protivi približavanju Srbije i zemalja regiona Evropskoj uniji (EU), ali da je izbor pred koji Brisel stavlja zemlje kandidate - ili Rusija ili Zapad - veoma pogrešna politika

Preporučujemo

Mektić: Djeca u RS-u će postati najamnici

Izgubila se osnova za život ovdje u RS, postali smo ljuštura. Ovdje se mora početi gledati šta hoće narod. Narod hoće posao i hoće da živi. Može li iko saslušati narod? Dodik je jednom rekao da je bolje ovdje nego u Švajcarskoj