Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Od 1. marta poskupljuje 67 vrsta cigareta

13. 02. 2018 - 10:01
|
|
by udrimuski.ba/avaz.ba
|
foto: avaz.ba

Novi udar na džep pušača u Bosni i Hercegovini dogodit će se već narednog mjeseca, jer će TDR Sarajevo podići cijene za 67 vrsta cigareta. Nove maloprodajne cijene, kako su pojasnili iz TDR-a Sarajevo, prijavljene su Upravi za indirektno oporezivanje u Banjoj Luci i Regionalnom centru UIO Sarajevo.

Upućen dopis

- Promjena maloprodajne cijene, odnosno novi cjenovnik proizvoda s maloprodajnim cijenama važeći je od 1. marta – saopćili su iz TDR-a u dopisu upućenom poslovnim partnerima.

Tako će oni koji konzumiraju cigarete od sada, između ostalog, za kutiju bilo koje vrste „Filtera 160“ izdvajati 4,80 KM, dok će sve vrste „Walter Wolfa“ poskupjeti za deset feninga.

Za kutiju bilo koje vrste „Yorka“ potrebno je izdvojiti 4,50 KM, a za deset feninga poskupjet će i sve vrste cigareta „Dunhill“, „Lucky Strike“, „Pall Mall“, "Rothmans", "Eva Slims", "Aura", "Code", 8, "Diva" i "Royal". Za 20 feninga poskupjet će „Drina Gold“, „Drina Silver“ i „Drina Jedina“, dok će "Drinu Gold 18", "Drinu Denfine HP 18" i "Drinu Denfine" građani plaćati skuplje za deset feninga.

Ovo je drugo poskupljenje cigareta od početka godine. Više cijene cigareta za 20 i 30 feninga bh. građani počeli su plaćati od 1. januara.

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u izjavi za „Avaz“ kazao je da je formiranje cijena cigareta u BiH slobodno.

- Veliki distributeri sami formiraju maloprodajne cijene u skladu sa svojom poslovnom politikom. Oni mogu bilo kada u toku godine promijeniti cijene cigareta i duhana, s tim da u novu cijenu mora biti uključena važeća akciza za tekuću godinu - pojašnjava Kovačević.

Dvije akcize

Napominje i da po pakovanju cigareta bh. građani plaćaju dvije akcize, proporcionalnu i fiksnu. Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2018. godinu definirano je da će se od 1. januara 2018. na cigarete plaćati proporcionalna akciza po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta i specifična akciza u iznosu od 75 KM za 1.000 komada, odnosno 1,50 KM za pakiranje od 20 komada.

Kovačević je kazao da veliki proizvođači Upravi za indirektno oporezivanje BiH zahtjeve dostavljaju mjesec prije stupanja novih cijena na snagu.

Brojke

4,80 KM kutija bilo koje vrste „Filtera 160“ 

4,50 KM kutija bilo koje vrste „Yorka“ 

10 feninga više koštat će „Walter Wolf“ Zadnje dodane

Inzko: Izbori 2018. moraju se održati

Niko ne treba očekivati od OHR-a da riješi ovo pitanje upotrebom bonnskih ovlasti, izjavio je u intervjuu za bh. Izdanje Večernjeg lista visoki predstavnik Valentin Inzko odgovarajući na pitanje o eventualnom nametanju izmjena Izbornog zakona BiH

Za Siriju krenuo još jedan kontejner pomoći iz BiH

Domaća humanitarna nevladina organizacija MFS-EMMAUS otpremila je danas za Siriju kamion s odjećom i obućom, a radi se o 543 kutije i 203 vreće upakovane odjeće i obuće koju su građani donirali u humanitarne kontejnere, a koje je MFS–EMMAUS ranije postavio u Tuzli, Živinicama, Gračanici, Srebreniku i Odžaku

Zvizdić, Jusko i Šarović razgovarali sa predsjednikom QIA

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se danas u Dohi sa izvršnim direktorom Katarske investicijske agencije (QIA) Abdullahom bin Mohammed Bin Saud Al Thanijem sa kojim je razgovarao o investicijskim potencijalima i budućem djelovanju QIA-e u Bosni i Hercegovini

Preporučujemo

Mektić: Djeca u RS-u će postati najamnici

Izgubila se osnova za život ovdje u RS, postali smo ljuštura. Ovdje se mora početi gledati šta hoće narod. Narod hoće posao i hoće da živi. Može li iko saslušati narod? Dodik je jednom rekao da je bolje ovdje nego u Švajcarskoj