Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Bijela kuća potvrdila: Netanjahu je lagao

13. 02. 2018 - 09:16
|
|
by udrimuski.ba / agencije / avaz
|
foto: arhiva

Bijela kuća demantirala je tvrdnju premijera Izraela da je razgovarao s administracijom predsjednika SAD o aneksiji jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

- Izvještaji da su SAD diskutirale s Izraelom o planu aneksije za Zapadnu obalu su pogrešni. SAD i Izrael nikada nisu diskutirali o takvom prijedlogu i predsjednikov fokus ostaje isključivo na njegovoj izraelsko-palestinskoj mirovnoj inicijativi - kazao je sinoć portparol Bijele kuće Džoš Rafael (Josh Raffel).

Benjamin Netanjahu (Netanyahu) prethodno je  rekao da već "neko vrijeme" razgovara s američkom administracijom o širenju suvereniteta Izraela na jevrejska naselja na Zapadnoj obali. On je to rekao na sastanku svoje konzervativne partije Likud, izjavio je portparol David Amsalem.

- Premijer Benjamin Netanjahu obavijestio je Amerikance o inicijativama iznesenim u Knesetu (parlamentu) i oni su izrazili svoju nedvosmislenu poziciju da su posvećeni napredovanju mirovnog plana predsjednika Trampa (Trump) - navedeno je nekoliko sati kasnije u saopćenju, u kome se sugerira da su američki zvaničnici odbacili ideju.

Uslijedio je demant Bijele kuće da se o tome ikada razgovaralo.

Radi se o Zakonu o suverenitetu koji podržava desničarski lobi, a koji predviđa aneksiju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali. Izrael je osvojio tu teritoriju u šestodnevnom ratu 1967. godine zajedno s Istočnim Jerusalemom. Tada je osvojen i Pojas Gaze. Palestinci planiraju da na tim teritorijama osnuju svoju nezavisnu državu s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

U Istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali živi više od 600.000 Jevreja među tri miliona Palestinaca. Mnogi izraelski desničarski političari vjeruju da imaju šansu da provedu planove o aneksiji dijelova ili čitave Zapadne obale dok traje Trampov mandat.

Jučerašnja Netanjahuova izjava izazvala je oštre kritike generalnog sekretara PLO Saeba Erekata, koji je rekao da Izrael jednostrano odlučuje o pitanjima konačnog statusa u koordinaciji sa SAD. Nakon demanta Bijele kuće da se o tome razgovaralo, izraelska opozicija rekla je da je Netanjahu lagao.

 Zadnje dodane

Ispovijest Rusa koji je radio u "fabrici laži"

Nakon što je tužilaštvo SAD podiglo optužnice protiv 13 državljana Rusije i tri ruske kompanije zbog miješanja u američke predsjedničke izbore, nekadašnji ruski “trol” Marat Mindijarov objasnio je za "Washington post” kako funkcioniše tzv. “fabrika laži” u blizini Sankt Peterburga

Lavrov: Uslovljavanje Zapadnog Balkana pogrešna politika EU

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da se Moskva ne protivi približavanju Srbije i zemalja regiona Evropskoj uniji (EU), ali da je izbor pred koji Brisel stavlja zemlje kandidate - ili Rusija ili Zapad - veoma pogrešna politika

Preporučujemo

Mektić: Djeca u RS-u će postati najamnici

Izgubila se osnova za život ovdje u RS, postali smo ljuštura. Ovdje se mora početi gledati šta hoće narod. Narod hoće posao i hoće da živi. Može li iko saslušati narod? Dodik je jednom rekao da je bolje ovdje nego u Švajcarskoj