Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

PRVI MEDIA LAB U BiH: Jedinstveno mjesto za građane novinare

08. 02. 2018 - 10:25
|
|
by udrimuski.ba/objavi.ba
|
foto: objavi.ba

U utorak, 6. februara ove godine, u  prostorijama “Centra za promociju civilnog društva” u Sarajevu, otvoren je prvi Media Lab u BiH i to u okviru USAID-ovog petogodišnjeg “Programa osnaživanja nezavisnih medija” (IMEP) gdje će poseban fokus biti i na animiranju građana u ulozi novinara. Na ovaj način IMEP želi da kroz ličnu inicijativu i zajedničko djelovanje, građani svoje stavove učine vidljivijim i tako utiču na svijest javnosti.

Media Lab je novi vid podrške građanima koji kreiraju ili tek žele da se aktiviraju kao građani-novinari i svoje sadržaje učine dostupnim široj javnosti. Korisnici Media Laba na raspolaganju će imati radni prostor i tehničku opremu, kao i podršku u izradi tekstualnih, video i audio sadržaja.

Na ceremoniji otvaranja o važnosti građanskog novinarstva u protekli utorak govorili su prof. dr. Lejla Turčilo i novinar eFM radija Boris Čović.

”Građansko novinarstvo nisu samo vijesti, već lokalne priče i teme. Ono treba da bude generisano u društvo kako bi se potaknuli profesionalni novinari da se počnu baviti određenim temama koje možda nisu toliko zastupljene u medijskom prostoru. Vijest treba da bude konverzacija, a ne predavanje”, rekla je prof. dr. Lejla Turčilo.

Svi zainteresovani koji žele postati članovi Media Laba to mogu učiniti ispunjavanjem online pristupnice.

Više informacija o Media Labu možete vidjeti OVDJE.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti putem mail-a: [email protected], [email protected] ili na brojeve telefona: 033/644 810, 033/611 798 i 033/611 834.Zadnje dodane

Preporučujemo