Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

POKLONI MI CVIJEĆE DOK SAM ŽIV, A NE KADA UMREM: Umjesto kupovine cvijeća, prijatelji preminulog Švicarca Maria Amstutza, poklonili novac OTVORENOJ MREŽI

07. 02. 2018 - 07:53
|
|
by udrimuski.ba/otvorenamreza
|
foto: otvorenamreza

U jednoj od najsređenijih evropskih zemalja Švicarskoj mnogo toga vas može zadiviti: prirodne ljepote, sistem, kultura, čokolada, ali ovog puta donosimo vam priču o jednom lijepom gestu. Naime, u nekim mjestima u Švicarskoj običaj je da se nakon nečije smrti novac pokloni u dobrotvorne svrhe umjesto da se kupuje cvijeće i vijenci preminulom. Novac se poklanja organizacijama za liječenja, izgradnju vjerskih objekata ili nekim dječijim ustanovama. Zahvaljujući ljudima porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji žive i rade u Švicarskoj, veliki broj švicarskih građana nakon smrti jednog Švicarca nedavno, usmjerio je novac, namjenjen za cvijeće, upravo OTVORENOJ MREŽI.

Kako smo saznali od bh. državljanke koja već dugo živi i radi u Švicarskoj, gospođe Suade Ramić, koja je ujedno zajedno sa suprugom i pokretač cijele priče, u mjestu kojem živi običaj je upravo ovakav.

Suadin komšija i prijatelj njene porodice, gospodin Mario Amstutz, preminuo je od teškog oboljenja pluća i srca 31. decembra prošle godine, a tokom života često je, kako nam kaže gospođa Suada, ponavljao refren iz jedne pjesme koji kaže „Pokloni mi cvijeće dok sam živ, a ne kada umrem“. Njegova porodica odlučila je da Mariove prijatelje usmjeri da sav novac namjenjen za cvijeće, poklone nekoj ustanovi. Na inicijativu gospođe Suade Ramić, novac je upućen OTVORENOJ MREŽI.

Na smrtovnici koja se većinom šalje poštom prijateljima, našao se upravo devizni račun OTVORENE MREŽE, gdje se navodi da se umjesto cvijeća i vijenaca za groblje, sav novac uplati na pomenuti račun.

mario1svicarskaom

Svi prijatelji preminulog gospodina Maria Amstutza, poklonili su novac OTVORENOJ MREŽI, a gospođa Suada Ramić i njen suprug zajedno s gospođom Radom Ramić koja je također bila dio priče, sretni su što su sredstva pristigla za liječenje građana iz cijele Bosne i Hercegovine i smatraju da je OTVORENA MREŽA organizacija koja zaslužuje podršku, te se nadaju da će možda ova priča biti primjer i ostalima.

U ime predsjednika OTVORENE MREŽE, dr. Almira Čehajića Batka i kolektiva OTVORENE MREŽE, Radija OTVORENA MREŽA i Udri muški tima, zahvaljujemo se na ovom divnom gestu šivicarskim državljanima i bh. građanima na čiju inicijativu je i realizovano sve.

H V A L A od srcaZadnje dodane

Preporučujemo