Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Rudar RMU Zenica: Ovo je za plakat

12. 01. 2018 - 09:40
|
|
by udrimuski.ba / N1
|
foto: N1

Drugi je dan štrajka glađu rudara rudnika "Stara jama" u Zenici. Njih 44 jučer su se odlučiili na ovaj korak zbog nemogućnosti odlaska u penziju. Vlastima su dali rok od tri dana da riješe njihove probleme. Zaprijetili su i samospaljivanjem.

Rudari tvrde kako zakonske procedure za uplatu novca za penziono osiguranje nisu ispoštovane.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije pozvao je grupu zeničkih rudara da sačekaju narednu sedmicu kada će na sjednici Vlade FBiH prva tačka dnevnog reda biti njihov problem. Rekao je da su njihovi zahtjevi obrađeni i upućeni ministarstvima pravde i finansija, te Uredu za zakonodavstvo. Eldin Đidić, koji je jutros završio prvu smjenu, poručio je da ukoliko se ne ispune zahtjevi rudara da će u ponedjeljak otići protestovati u Sarajevu.

"Ovo što sam vidio, ovo je za plakat. Dali smo podršku svojim komoratima. Ovo sve nas čeka. Zamolio bih sve prisutne da vide šta se radi i kako se radi sa rudarima. Ako do ponedjeljka ne usvoje svi naši zahtjevi - mi dolazimo u Sarajevo, svi rudari...pa ćemo vidjeti šta će biti", istakao je Đidić. Direktor Rudnika mrkog uglja "Zenica" Nevzet Vrškić je kazao da će RMU ispuniti svoj dio obećanja.

"Mi ćemo riješiti sistemski problem iduće sedmice, uz pomoć Vlade FBiH i Elektroprivrede, ali je stvar za ubuduće. Mi ćemo što se tiče Uprave rudnika pokušati da se ovakve stvari više ne dešavaju. Povećana je proizvodnja i veći su prihodi, ali su stare obaveze velike i ne možemo ih riješiti u skorije vrijeme. Što je do nas mi ćemo 99 posto riješiti", obećao je Vrškić.

 Zadnje dodane

Preporučujemo

Govornica: Branislav Borenović

U razgovoru sa slušaocima Radija OTVORENA MREŽA, Borenović je rekao da BiH treba posmatrati kao akcionarsko društvo u kom svaka partija ili entiteti imaju određeni broj dionica i ponašaju se prema državi Bosni i Hercegovini kao prema svom vlasništvu

Govornica: Saša Leskovac

Leskovac je objasnio da je zakonodavni okvir dosta dobar, ali da u praksi nema adekvatne zaštite žena žrtava nasilja u porodici jer nema novca