Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Preminuo prvi čovjek koji je slobodno letio u svemiru

24. 12. 2017 - 09:03
|
|
by udrimuski.ba/avaz
|
foto: avaz

Astronaut Bruce McCandless, prvi čovjek koji je slobodno letio u svemiru, preminuo je u Kaliforniji u 80. godini, saopćila je NASA. Uzrok smrti nije poznat.

Mekendls je čuven po fotografiji iz 1984. godine kada je u svemirskom odijelu letio sam u svemiru, dok se ispod njega vidjela Zemlja, prenosi Glas Amerike.

Prije nekoliko godina izjavio je da nije bio nervozan prije te historijske šetnje po svemiru.

- Bio sam dobro istreniran, I jedva sam čekao da izađem i poletim. Bilo je veoma udobno, iako su mi zubi cvokotali od hladnoće, a tijelo mi se treslo... Mada je sve to tada bilo zanemarljivo - rekao je  Mekendls.

On je bio i dio tima koji je u Hjustonu komunicirao s Nilom Armstrongom (Neil) i Bazom Oldrinom (Buzz Aldrin) prilikom njihove šetnje po mjesecu 1969. godine.

avaz.baZadnje dodane

Mladi Mostarac i student i profesor u SAD

25-godišnji Mostarac Antonio Soldo, koji već godinu dana studira na doktorskom studiju američkog sveučilišta Auburn University u Alabami, na istoj visokoškolskoj ustanovi je zaposlen i kao asistent, gdje predaje studentima i radi istraživanja

Preporučujemo

Bosanci i Hercegovci, hvala vam na povjerenju

Željko Komšić proglasio pobjedu! - "Trudiću se, jer znam kakva je ovo obaveza, da ne napravim nijednu grešku u svom mandatu. Tu sam za sva vaša pitanja. Hvala vam na povjerenju!"