Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Mjesečno 405 KM za žene koje se porode: Evo pod kojim uvjetima

06. 12. 2017 - 13:39
|
|
by udrimuski.ba / avaz
|
foto: arhiva

Pravo na materinski dodatak od 405 KM mjesečno, koji se u Republici Srpskoj uvodi prvi put, imat će nezaposlene žene koje se porode u decembru ove godine i nakon toga, precizirali su u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS.

U Ministarstvu su pojasnili da pravo na ovaj dodatak može ostvariti majka pod uvjetom da ima prebivalište u Republici Srpskoj najmanje godinu dana prije rođenja djeteta, da je nezaposlena i da je na dan rođenja djeteta redovno prijavljena na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Srpske, piše "Glas Srpske". 
Ministarstvo podsjeća da, prema Zakonu o dječijoj zaštiti, nezaposlene majke koje su se porodile u oktobru i novembru ove godine i ispunjavaju navedene uvjete mogu ostvarivati pravo na materinski dodatak od 70 KM u trajanju 12 mjeseci, a rok za podnošenje zahtjeva za ovo pravo je 30, odnosno 90 dana od dana rođenja djeteta.

Javni fond za dječiju zaštitu RS uputio je dopis zdravstvenim ustanovama i centrima za socijalni rad da informira porodilje o njihovim pravima kako bi one koje su se porodile u oktobru ili novembru što prije podnijele zahtjev za ostvarivanje prava na materinski dodatak prema važećem zakonu i da ne bi izgubile to pravo. 
Prijedlogom novog zakona o dječijoj zaštiti, pravo na materinski dodatak od 405 KM ostvaruje nezaposlena majka u trajanju od 12 mjeseci, a za blizance, treće i svako naredno dijete od 18 mjeseci.

Pravo na materinski dodatak priznaje se prvog dana narednog mjeseca od dana rođenja djeteta, a zahtjev za ostvarivanje tog prava podnosi se u roku od 30 dana od dana rođenja djeteta.Zadnje dodane

Zatvara se Fabrika duhana Banja Luka, 100 radnika na ulici

Nakon što je "Bulgartabac", vlasnik banjalučke Fabrike duhana, sve brendove prodao "British American Tobaccou“ (BAT), uslijedio je novi šok – postrojenja će i zvanično biti ugašena za petnaestak dana, a 100 radnika ostaće bez posla

Preporučujemo