Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Android prati kretanje korisnika iako je opcija isključena

05. 12. 2017 - 12:29
|
|
by udrimuski.ba/N1
|
foto: N1/Balkan Android

Većina korisnika mobilnih telefona koji rade na Android platformi dijeljenje lokacije isključuju zbog privatnosti, ali i zbog toga što tako štede bateriju uređaja.

Ali opcija Location Share se aktivira sama od sebe - što je pokazalo istraživanje Quartz tima, što je naposlijetku priznao i Google.

Dijeljenje lokacije sakuplja informacije o kretanju korisnika - i šalje ih u Google centralu. Ova neprijatnost za korisnike aktivna je od 2017. godine, od kada je uključeno registrovanje korisnika na mrežne bazne stanice, javlja Mobit.

Prati se kretanje korisnika i telefona, a u Googleu su kazali da Cell ID kodovi koje telefon razmjenjuje sa baznom stanicom omogućavaju da se ubrza isporuka na Android uređajima.

Quartz-ovo istraživanje otkrilo je da svi moderni telefoni šalju podatke Googleu, čak i oni bez SIM kartice, ili resetovani na fabirčka podešavanja. Razmjena Cell ID podataka počinje onog momenta kada se mobitel prikači na mrežu ili Wi-Fi.

GSM Arena navodi da Google nije zloupotrijebio podatke ni na koji način, Cell ID će biti isključen - a podaci enkriptovani.

I pored objašnjenja i obećanja da će prestati da koristi „Cell ID“ opciju, nije prijatno znati da Google sakuplja podatke o kretanju korisnika čak i u slučajevima kad to korisnik eksplicitno naglasi da ne želi, navodi Balkan Android.

ba.n1info.comZadnje dodane

PRVI MEDIA LAB U BiH: Jedinstveno mjesto za građane novinare

U prostorijama "Centra za promociju civilnog društva" u Sarajevu otvoren je prvi Media Lab u BiH i to u okviru USAID-ovog petogodišnjeg "Programa osnaživanja nezavisnih medija" (IMEP) gdje će poseban fokus biti i na animiranju građana u ulozi novinara

Preporučujemo

Mektić: Djeca u RS-u će postati najamnici

Izgubila se osnova za život ovdje u RS, postali smo ljuštura. Ovdje se mora početi gledati šta hoće narod. Narod hoće posao i hoće da živi. Može li iko saslušati narod? Dodik je jednom rekao da je bolje ovdje nego u Švajcarskoj