Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Loša: Plavi orkestar je benigna pojava poput ajvara, ćevapa, čovječije ribice...

02. 12. 2017 - 14:57
|
|
by udrimuski.ba / avaz
|
foto: avaz

Grupa Plavi orkestar i danas pravi velike koncerte, skoro trideset godina od raspada Jugoslavije kojom su “žarili i palili”.

- To je suština Plavog orkestra. Pojavimo se na dva sata i ljudi zaborave na probleme. Nekako smo benigna pojava. Kao ajvar, ćevapi, čovječija ribica - govori Saša Lošić Loša, dugogodišnji frontmen jednog od najpopularnijih muzičkih sastava na prostoru ex JU, za hrvatske medije.

U vremenu kada se sve, kako kaže Plavi orkestar, razvodnjava, oni su i dalje ostali prijatelji, a publika željna njihove muzike. I tako više od tri decenije. Brojka je to vrijedna divljenja, a slave je na aktuelnoj turneji.

Loša se prisjetio jednog dolaska u Zagreb prije trideset godina kada je sve počelo.

- Zagreb je bitna karika u historiji Orkestra. Došli smo vozom iz Sarajeva. Prerano. Oko šest ujutro, a sastanak je bio u devet. I da bi bili kul, sjedili smo u parku, uzeli pljeskavicu i ušli u studio u kojem smo svirali demo snimke - govore.

U Sarajevo su se vratili s albumom prodanim u čak 500 hiljada primjeraka. Kako kažu, bila je to prava metamorfoza. Od studenata medicine i dizajna do pop-fenomena.

- Znam da sam nekad vadio iz knjiga aforizme i onda ih u WC-u čitao kad sam imao neki intervju da bih ispao pametan. Normalno, zaboravim sve i to ispadne nezgrapno - kaže Loša.

Drugačije, kažu, nisu izgledali ni prvi nastupi. Tako ni prva televizijska izvedba “Suade”. Loša kaže da je bio crven u licu i pravio “neartikulisane” pokrete.

Plavi orkestar će aktuelnu turneju pretvoriti u live album. U pripremi su dvije nove pjesme, ali i dokumentarna serija o Orkestru koja će donijeti brojne odgovore i anegdote.Zadnje dodane

Zdravko Čolić: Da nisam muzičar, bio bih jednako uspješan fudbalski golman

Zdravko Čolić, miljenik žena svih generacija kazao je kako bi, da nije postao veliki muzički umjetnik, bio jednako uspješan fudbalski golman. Na promociji dokumentarnog filma o legendarnom Draganu Džajiću u Beogradu među zvanicama bio je i Čola, kojem je fudbal bio prva ljubav, a i dan danas ga bez izuzetka prati

Preporučujemo

Mektić: Djeca u RS-u će postati najamnici

Izgubila se osnova za život ovdje u RS, postali smo ljuštura. Ovdje se mora početi gledati šta hoće narod. Narod hoće posao i hoće da živi. Može li iko saslušati narod? Dodik je jednom rekao da je bolje ovdje nego u Švajcarskoj