Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Loša: Plavi orkestar je benigna pojava poput ajvara, ćevapa, čovječije ribice...

02. 12. 2017 - 14:57
|
|
by udrimuski.ba / avaz
|
foto: avaz

Grupa Plavi orkestar i danas pravi velike koncerte, skoro trideset godina od raspada Jugoslavije kojom su “žarili i palili”.

- To je suština Plavog orkestra. Pojavimo se na dva sata i ljudi zaborave na probleme. Nekako smo benigna pojava. Kao ajvar, ćevapi, čovječija ribica - govori Saša Lošić Loša, dugogodišnji frontmen jednog od najpopularnijih muzičkih sastava na prostoru ex JU, za hrvatske medije.

U vremenu kada se sve, kako kaže Plavi orkestar, razvodnjava, oni su i dalje ostali prijatelji, a publika željna njihove muzike. I tako više od tri decenije. Brojka je to vrijedna divljenja, a slave je na aktuelnoj turneji.

Loša se prisjetio jednog dolaska u Zagreb prije trideset godina kada je sve počelo.

- Zagreb je bitna karika u historiji Orkestra. Došli smo vozom iz Sarajeva. Prerano. Oko šest ujutro, a sastanak je bio u devet. I da bi bili kul, sjedili smo u parku, uzeli pljeskavicu i ušli u studio u kojem smo svirali demo snimke - govore.

U Sarajevo su se vratili s albumom prodanim u čak 500 hiljada primjeraka. Kako kažu, bila je to prava metamorfoza. Od studenata medicine i dizajna do pop-fenomena.

- Znam da sam nekad vadio iz knjiga aforizme i onda ih u WC-u čitao kad sam imao neki intervju da bih ispao pametan. Normalno, zaboravim sve i to ispadne nezgrapno - kaže Loša.

Drugačije, kažu, nisu izgledali ni prvi nastupi. Tako ni prva televizijska izvedba “Suade”. Loša kaže da je bio crven u licu i pravio “neartikulisane” pokrete.

Plavi orkestar će aktuelnu turneju pretvoriti u live album. U pripremi su dvije nove pjesme, ali i dokumentarna serija o Orkestru koja će donijeti brojne odgovore i anegdote.Zadnje dodane

Poslušajte kako zvuči Hibrid Live iz Historijskog muzeja

Sarajevski producent Hibrid u suradnji sa gitaristom Adnanom Salihovićem predstavio je publici zanimnjiv video izvedbe dvije nove pjesme. Video je sniman u bašti Historijskog Muzeja BiH, sa univerzalnom porukom "Drop beats, not bombs"

Preporučujemo