Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Na sajmu obrazovanja u Sarajevu i Univerzitet iz Ljubljane

24. 11. 2017 - 09:20
|
|
by udrimuski.ba / avaz
|
foto: avaz

Na sajmu obrazovanja "Education Fair Sarajevo", koji je danas počeo u Sarajevu predstavio se i Univerzitet u Ljubljani, koji ove godine predstavljaju predstavnici Filozofskog fakulteta i Fakulteta za računarstvo i informatiku.

Napominju da je sajam prilika da zainteresirani studenti dobiju informacije o obrazovnim mogućnostima u Ljubljani, ali i informacije o stipendiranju. Podsjećaju da je slovenački Univerzitet prošle godine pohađalo 2.345 studenata iz 85 zemalja, od čega 450 iz BiH.

Osim toga, 2.000 studenata bilo je na razmjeni, od čega je njih 36 došlo iz naše zemlje.
Rektor Univerziteta u Sloveniji, Igor Papič, podsjetio je da zahvaljujući bilaterarnom dogovoru između BiH i Slovenije, bh. studentima je omogućeno studiranje u Sloveniji pod jednakim uslovima kao i domaćim studentima i studentima EU.

Podsjetio je da veliko rasterećenje studentima iz BiH, a koji se opredjele na studiranje u Ljubljani, predstavlja i to što su oslobođeni plaćanja školarine.Zadnje dodane

Mladi Mostarac i student i profesor u SAD

25-godišnji Mostarac Antonio Soldo, koji već godinu dana studira na doktorskom studiju američkog sveučilišta Auburn University u Alabami, na istoj visokoškolskoj ustanovi je zaposlen i kao asistent, gdje predaje studentima i radi istraživanja

Preporučujemo