Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

BBC tvrdi da je BiH druga zemlja na svijetu po zagađenosti vazduha

23. 11. 2017 - 11:06
|
|
by udrimuski.ba / avaz
|
foto: prtscr

BBC je ovih dana objavio video u kojem upozorava da je BiH po kvaliteti vazduha druga najzagađenija zemlja na svijetu, odmah nakon Sjeverne Koreje.

Nakon što su Sjedinjene Države istupile iz Pariškog sporazuma, Evropska Unija odlučila je da postane svjetski predvodnik u snižavanju emisije CO2 iz fosilnih goriva. Ali neke zemlje istočne Evrope koje se žele pridružiti EU imaju ozbiljnih problema sa zagađenjem vazduha.

Mnoge od njih vraćaju se na ugalj kako ne bi zavisile od skupljeg uvoznog gasa iz Rusije. U BiH visok nivo zagađenja uzbunio je lokalno stanovništvo, piše BBC u popratnom tekstu uz video s nazivom: 'Tihi ubica u BIH: Industrija ugljena'.

U tekstu se posebno ističe primjer Tuzle u kojoj se godišnje spaljuje oko tri miliona tona uglja. U tom procesu takođe nastaju i zagađene, toksične otpadne vode koje se ispuštaju u prirodu.

-Kada naveče otvorite prozor, čujete kašalj ljudi, čujete kako jauču od bolova - priča u BBC-jevom videu Goran Stojak, mještanin Divkovića, sela pored Tuzle.

-Zagađenje je toliko jako da je nesnošljivo. Zimi ne možete otvoriti prozore čak 10, 15 dana. Smrad toliko osjetiš kako ti u grlu čestice udaraju - priča Stojak koji se boji za zdravlje svoje porodice, posebno djece jer mu je otac umro od raka pluća.

"BBC" ističe da je dvaput pokušao dobiti komentar vlasti BiH, ali oba dogovorena susreta otkazana su u posljednji čas.

Zagađeni vazduh danas se smatra najvećim ubicom iz okoline. Procjenjuje se da samo u Evropi od zagađenja vazduha svake godine prerano umre više od 500.000 ljudi.

Kvalitet vazduha u Evropi postepeno se povećava, ali nedovoljno brzo. Prema časopisu "Phys.org" agencija za okolinu "European Environment Agency" (EEA) sa sjedištem u Kopenhagenu izvijestila je da je broj prerano umrlih od posljedica zagađenja vazduha u 41 evropskoj državi sa 550.000 u 2013. godini pao na 520.400 u 2014.

Od tog broja čak četiri petine smrti direktno se može povezati s finim česticama promjera manjeg od 2,5 mikrona koje ulaze duboko u pluća te čak u krvotok.Zadnje dodane

Preporučujemo

Govornica: Branislav Borenović

U razgovoru sa slušaocima Radija OTVORENA MREŽA, Borenović je rekao da BiH treba posmatrati kao akcionarsko društvo u kom svaka partija ili entiteti imaju određeni broj dionica i ponašaju se prema državi Bosni i Hercegovini kao prema svom vlasništvu