Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Anketni list koji su dobili roditelji učenika u KS

12. 10. 2017 - 11:56
|
|
by udrimuski.ba / N1
|
foto: N1

Roditeljima učenika osnovnih škola na području Kantona Sarajevo dostavljeni su anketni listići na kojem se mogu izjasniti na kojem jeziku žele da njihova djeca pohađaju nastavu. U opciji su tri jezika - bosanski, hrvatski i srpski.

Na osnovu dopisa Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade te uvažavajući odredbe Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju osnovne škole u KS su u obavezi osigurati realizaciju nastavnog procesa i drugih oblika odgojno-obrazovnog rada na jednom od tri zvanična jezika konstitutivnih naroda BiH, shodno slobodom izboru i opredjeljenju roditelja/staratelja učenika.

Na anketnom listu navodi se da zakonska odredba predviđa izvođenje nastave i drugih oblika odgojno-obrazovnog rada na samo jednom od tri zvanična jezika konstitutivnih naroda, pa se zbog toga roditeljima daje mogućnost da izaberu jedan za svoje dijete.

anketN1

Iz resornog Ministarstva saopćeno je da u skladu sa Ustavom Federacije BiH, Ustavom Kantona Sarajevo i zakonskim propisima u pedagošku dokumentaciju i evidenciju može se ravnopravno unositi samo jedan od zvaničnih jezika, a za koji se prethodno opredijeli roditelj/staratelj učenika odnosno ili bosanski jezik ili hrvatski jezik ili srpski jezik.

"Predmetnom Instrukcijom se u zvaničnu upotrebu ne uvode novi jeziciniti se iz upotrebe isključuje bilo koji od zvanično ustavom i zakonima prepoznatih jezika, nego se njihovo imenovanje i upotreba usklađuju sa ustavom i zakonima kojima je utvrđeno koji su jezici u upotrebi i kako se oni imenuju.

Instrukcijom Ministarstva dosljedno se implementiraju ustavne i zakonske odredbe koje propisuju da se nastava i drugi oblici odgojno-obrazovnog rada mogu izvoditi samo na zvanično prepoznatim i definiranim jezicima, odnosno da se ubuduće jezik na kojem se izvodi nastava može imenovati jednim od tri zvanična jezika, umjesto do sada ostavljene mogućnosti četiri izbora", navedeno je u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade.

Anketni list je izazvao oštre polemike roditelja na društvenim mrežama. Mnogi roditelji su javno iskazali ogorčenje, kako su nazvali, nastavkom pokušaja podjela među djecom.Zadnje dodane

Mladi za drugačiju BiH: Građanska, a ne etnička

Dok o eventualnim izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine političari raspravljaju iz dana u dan, glas mladih po ovome pitanju malo se čuje. Provjerili smo kako neki od njih, koji nisu u članstvu niti jedne od stranačkih opcija, gledaju na ovo pitanje

Preporučujemo

Mektić: Djeca u RS-u će postati najamnici

Izgubila se osnova za život ovdje u RS, postali smo ljuštura. Ovdje se mora početi gledati šta hoće narod. Narod hoće posao i hoće da živi. Može li iko saslušati narod? Dodik je jednom rekao da je bolje ovdje nego u Švajcarskoj