Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

PROGOVORI JASNO I GLASNO: Diskriminacija porodilja u FBIH

25. 09. 2017 - 11:29
|
|
by otvorena mreza
|
foto: inicijativa.tv

U večerašnjem prvom izdanju emisije „Progovori, jasno i glasno“, govorimo o (NE) diskriminaciji porodilja u FBiH.

Zaposlene žene bilo gdje u FBIH da se nalaze, iz plate izdvajaju jednake procente u fondove zdravstvenog i socijalnog osiguranja, međutim kada rode dijete više nisu jednake, zavisno od toga u kojem kantonu žive. Imaju različita prava, neke ne dobiju porodiljsku naknadu, a neke dobiju 100 % prethodno zarađene plate. Nezaposlene porodilje u cijelom entitetu imaju mizerne novčane podrške. Da je riječ o diskriminaciji odavne već svi vide, a mnogi upozoravaju. Odgovorni godinama ništa konkretno ne rade.

Tim povodom Udruženje "Žene ženama" u saradnji sa drugim nevladinim organizacijama, provodi kampanju "Nediskriminacija porodilja u FBiH". Tokom kampanje prikupljeno je 12.086 potpisa građana koji od zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima vlasti u FBiH, zahtijevaju da se prekine praksa diskriminacije porodilja  od kantona do kantona.

Gosti večerašnje emisije su:  Miroslav Jurešić ( pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike), Jasna Duraković- Hadžiomerović (predsjednica Komisije za jednakopravnost spolova ZDPFBiH), Lejla Arnaut (projekt koordinatorica).

Emisija počinje u 17:30, na talasima Radija OTVORENA MREŽA.

 Zadnje dodane

Preporučujemo