Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Baterije mobilnih telefona imaju 400 ciklusa punjenja

22. 09. 2017 - 16:05
|
|
by udrimuski.ba/N1
|
foto: printscreen

Nema potrebe da „lomite glavu“ oko čuvanja baterije u dobrom stanju, posebno ukoliko je punite najčešće noću. Portal Business Insider navodi da smo svi bili obmanuti vjerujući u mitove o tome kako ne bi trebalo puniti bateriju tokom cijele noći.

Iako neki nikad nisu davali „ni pet para“ na ove priče, drugi su zaista isključivali punjač s telefona nakon što se baterija napuni, kako je ne bi postepeno oštećivali, jer tako su istraživanja pokazivala.

E, pa sad – zaboravite na ta istraživanja, jer stigli su rezultati novih, zasnovanih na iskustvu, i potpuno su drugačiji. Kajl Viens, osnivač i direktor čuvenog medija iFixit, smatra da je ovo čista glupost, jer ga je iskustvo testirajući uređaje naučilo da je tako, i da ostavljanje baterije priključene na punjač tokom cele noći ne može nikako da naudi kapacitetu baterije.

„Sve se vrti oko broja ciklusa – stvar je u tome koliko, zapravo koristite bateriju ili koliko je terate da radi“, objasnio je Kajl Viens.

Viens smatra da je prosječna starost baterije današnjeg telefona oko 400 ciklusa, što bi prosječnom korisniku trebalo da traje oko godinu i po i onda bi trebalo zameniti bateriju. Naravno, ovo nije nužno, jer ne koristimo svi telefone na isti način, ali prosječno, bateriju bi trebalo zamijeniti najranije za godinu i po, ako vam je telefon stalno u rukama.

S druge strane, Anker, kompanija koja se bavi proizvodnjom baterija, navodi da je bitno da shvatimo sljedeće: „Što se tiče postepene erozije trajanja baterije, ono što se mora razumeti jeste to da su mobilne, samim tim i telefonske baterije stalno u stanju raspadanja. Spavanje s ostavljenim punjačem na bateriji neće uticati na njeno trajanje“.

Jednostavno, pametni telefoni su upravo to – pametni – i prestat će da pune bateriju kad ona dostigne svoj kapacitet napunjenosti od 100 posto. U svakom mobilnom uređaju nalazi se čip koji reguliše isključivanje struje za punjenje kad se baterija napuni.

Baš kao što Apple upozorava, recimo, u svojim priručnicima koje isporučuje uz uređaje, sve Litijum bazirane baterije osetljive su na toplotu i ona može biti uzrok bržeg opadanja kapaciteta baterije.

Zbog toga se savjetuje da se koriste samo originalni punjači, koji, zajedno sa originalnim, provjerenim i uredno servisiranim uređajima osiguravaju da se uređaj ne pregrije i da ne dođe do povećanja temperature ili eventualnog paljenja bilo koje komponente telefona ili punjača, prenosi Balkan Android.

Izvor: N1 Zadnje dodane

Preporučujemo

Govornica: Branislav Borenović

U razgovoru sa slušaocima Radija OTVORENA MREŽA, Borenović je rekao da BiH treba posmatrati kao akcionarsko društvo u kom svaka partija ili entiteti imaju određeni broj dionica i ponašaju se prema državi Bosni i Hercegovini kao prema svom vlasništvu

Govornica: Saša Leskovac

Leskovac je objasnio da je zakonodavni okvir dosta dobar, ali da u praksi nema adekvatne zaštite žena žrtava nasilja u porodici jer nema novca