Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

J. K. Rowling na Forbesovoj listi i dalje najbogatija autorica, zarađuje 95 miliona dolara

11. 08. 2017 - 19:34
|
|
by udrimuski.ba/klix.ba
|
foto: Twitter

Magazin Forbes je objavio godišnju listu najbogatijih pisaca na svijetu, a britanska književnica J. K. Rowling, poznata po svojoj fantastičnoj seriji romana o Harryju Potteru, još drži tron sa zaradom od 95 miliona dolara.

Rowling je zahvaljujući romanima o čarobnjaku Potteru osvojila svijet i brojne nagrade, a knjige su prodane u više od 400 miliona primjeraka širom svijeta. Prema radnji iz njenih romana snimljeno je i osam filmova o Potteru kojima je Rowling radila scenarij. 

Prvu knjigu o malom čarobnjaku pod nazivom "Harry Potter i Kamen mudraca", Rowling je napisala 1997. godine i njom je ostvarila veliki uspjeh i bogatstvo. Potom su uslijedili nastavci "Odaja tajni", "Zatočenik Azkabana", "Plameni Pehar", "Red feniksa", "Princ miješane krvi" te "Harry Potter i Darovi smrti" koji su izdani u više od 200 zemalja.

Zanimljivo je kako je prošlo više od deset godina otkako je Rowling prva na Forbesovoj listi. Ona otprilike svake minute zaradi 185 dolara.

Drugo mjesto na Forbesovoj listi najbogatijih autora na svijetu zauzima američki pisac James Patterson sa zaradom od 87 miliona dolara. On je najpoznatiji po seriji romana o psihologu Alexu Crossu. Pisac knjiga za djecu Jeff Kinney, poznat po seriji dječijih romana "Gregorov dnevnik", treći je najbogatiji pisac na svijetu sa zaradom od 21 milion dolara. Slijede ga Dan Brown sa zaradom od 20 miliona dolara te Stephen King koji zarađuje 15 miliona dolara. Kompletnu listu najbogatijih autora možete naći na stranici Forbesa.

Izvor: klix.baZadnje dodane

Potvrdila nauka: Kad vidite psa, nasmiješite mu se!

Kako bi potvrdili tu tvrdnju, istraživači su odlučili provesti eksperiment u kojem su skupini pasa prikazali slike nasmijanih i ljutitih lica na zaslonu računala. Kako će pas reagirati na prikazanu fotografiju, izmjeren je pomoću uređaja za praćenje očiju

Preporučujemo

Mektić: Djeca u RS-u će postati najamnici

Izgubila se osnova za život ovdje u RS, postali smo ljuštura. Ovdje se mora početi gledati šta hoće narod. Narod hoće posao i hoće da živi. Može li iko saslušati narod? Dodik je jednom rekao da je bolje ovdje nego u Švajcarskoj