Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Svaka čast: Znate li zašto je Marlon Brando odbio Oscara?

10. 08. 2017 - 12:11
|
|
by udrimuski.ba/buka
|
foto: screenshot

Čovjek čije ponude nitko nije mogao odbiti odbio je najprestižniju svjetsku nagradu iz jedno izuzetno plemenitog i u tom momentu sasvim neočekivanog razloga.

Osvojenog Oscara za svoju nezaboravnu ulogu u “Kumu”, Marlon Brando je 1973. godine odbio preuzeti zbog diskriminirajućeg odnosa Amerikanaca i Hollywooda prema Indijancima.

Na 45. dodjeli Oscara umjesto Branda pojavila se malo poznata glumica, Indijanka iz plemena Apača, Sacheen Littlefeather, i na sceni se pridružila Liv Ulman i Rogeru Mooru.
Jednim pokretom ruke stavila je do znanja da Oskara ne želi preuzeti, predstavila se i obratila prisutnima: „Večeras predstavljam Marlona Branda, i rekao mi je da vam poručim da on duboko žali što ne može primiti ovu nagradu. Njegovi razlozi tiču se lošeg tretmana američkih Indijanaca danas. Imam njegovo pismo, ali ne mogu ga pročitati cijelog zbog kratkog vremena. To ću učiniti kasnije na konferenciji za novinare.“

brando

Samo jednim svojim potezom slavni glumac je privukao više publiciteta na probleme američkih Indijanaca nego ijedna akcija do tada.

Na žalost, njegov prostest ostao je usamljen. Nikada se više nije dogodilo da netko odbije iz bilo kog razloga primiti Oscara. Sujeta je često jača od osjećaja pravičnosti.

Marlonov potez ostao je jedan od najupečatljivijih događaja u povijesti dodjele najznačajnije svjetske glumačke nagrade.Zadnje dodane

Preporučujemo