Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Kako telefoni mijenjaju način na koji hodamo?

17. 07. 2017 - 09:39
|
|
by udrimuski.ba/N1
|
foto: N1/REUTERS/Stefan Wermuth

Nema sumnje da nam je tehnologija promijenila živote, a, prema istraživanjima promijenila je i način na koji hodamo.

Kakve posljedice na mišiće i kosti ima to što provodimo sate ispred računara, gledamo u ekran telefona dok hodamo, čitamo sa tableta dok se odmaramo?

Istraživanja pokazuju da hodanje sa telefonom u rukama, sa pognutom glavom i prstima koji pretražuju po ekranu, ima uticaja na način na koji se krećemo.

Naučnici su proučavali hodanje 22 odrasle osobe. Zamolili su ispitanike da ukucaju brojeve u telefon dok hodaju po pokretnoj traci.

Istraživači su primijetili kako učesnici mijenjaju hod kako bi umanjili rizik od pada i ostali stabilni.

Ljudi koji istovremeno hodaju i surfuju po internetu ili pišu preko Vibera ili Whatsappa, na primjer, prije svega usporavaju hod, prave duže korake, a amplituda hoda se proširuje.

Rizik za noge je minimalan, dok najviše strada gornji dio tijela jer se naginjeno naprijed, stičemo običaj da gledamo u zemlju dok šetamo, i krivimo ramena na naprijed. Tako se krivi i kičma, česti su bolovi u leđima, međutim, tu se problemi ne završavaju.

I upale tetiva na palcu ili kažiprstu postale su veoma česte sa masovnom upotrebom savremenih uređaja.  

ba.n1info.comZadnje dodane

PRVI MEDIA LAB U BiH: Jedinstveno mjesto za građane novinare

U prostorijama "Centra za promociju civilnog društva" u Sarajevu otvoren je prvi Media Lab u BiH i to u okviru USAID-ovog petogodišnjeg "Programa osnaživanja nezavisnih medija" (IMEP) gdje će poseban fokus biti i na animiranju građana u ulozi novinara

Preporučujemo