Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Pjevačica uz čije je pjesme plesala Jugoslavija - a njena smrt je i danas misterija

15. 07. 2017 - 15:22
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: google

Ona je u jednom intervjuu nekoliko mjeseci pre smrti izjavila “Nemojte me zaboraviti“, kao da je predosećala kraj.

Jedna od najljepših i najlpopularnijih pjevačica nekadašnje Jugoslavije, Silvana Armenulić, rođena je na današnji dan 1939. godine u Doboju. Od njene tragične smrti prošlo je više od 40 godina.

Bivša Jugoslavija ostala je u šoku nakon smrti pevačice. Silvana je bila obožavana ne samo zbog glasa, već i zbog načina odevanja, ponašanja i nesvakidašnje lepote.

Silvana je jako mlada počela da se bavi muzikom, ali u ozbiljne pevačke vode “uplovila“ je kada je čuo harmonikaš Ismet Alajbegović. U trenutku kada je otkrio ona je bila maloletna, pa je bilo neophodno odobrenje roditelja da peva u njegovom orkestru. Roditelji nisu želeli da im ćerka peva u kafanama, ali posle određenog vremena promenili su mišljenje.

Silvanin otac je bio alkoholičar, pa je njena majka sama vodila brigu o devetoro dece. Silvana je pevanjem uspela da prehrani mnogobronjnu porodicu.

Armenulić je pevala narodnu muziku, sevdalinke i starogradske pesme. Najveći uspeh je postigla kada se pojavila u seriji “Ljubav na seoski način“ i tada je otpevala pesmu “Šta će mi život“. Ploča sa ovom pesmom prodata je u preko 300.000 primeraka.

Desetog oktobra krenula je na koncert, a u automobilu sa njom bila je i njena sestra. Vozio ih je Rade Jašarević dirigent narodnog orkestra. Još uvek nije poznato šta je tačno izazvalo nesreću na putu Beograd – Niš, ali je zanimljivo da nakon nesreće niko nije spominjao Silvanu, samo Jašarevića.
Silvana Armenulić

Naime, Silvana je u to vreme bila u centru skandala, jer se pojavila u bikiniju u novogodišnjem programu.

Silvana je u jednom intervjuu nekoliko meseci pre smrti izjavila “Nemojte me zaboraviti“, kao da je predosećala kraj. Neki i danas veruju da njena smrt nije posledica nesreće, već da je ona žrtva planiranog ubistva. Navodno nju je proganjao jedan službenik državne bezbednosti kojeg je ona odbijala, jer je bila udata. Njena smrt je iz tog razloga poprimila i političku konotaciju, pa je i dan danas prava misterija.

Silvana je ostala legenda narodne pesme.Zadnje dodane

Preporučujemo