Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Zajednička molitva Bogu za BiH, EU i cijelu Evropu u Bihaću

19. 05. 2017 - 18:45
|
|
by udrimuski.ba / N1
|
foto: N1

U Bihaću večeras počinje međunarodna konferencija na temu "BiH: Korak do statusa zemlje kandidata - Možemo li ubzrati proces?".

A između ostalog, na ovom događaju na kojem će prisustvovati veliki broj ličnosti iz političkog života BiH i građana BiH održat će se i zajednička molitva Bogu za BiH, EU i cijelu Evropu.

Predvodit će je Franjo Komarica, biskup banjalučki, Suad Mahmutović, bihaćki imam te Dalibor Nenić - pravoslavni bihaćki paroh.

Da li Bog, Allah, Jahve ili ko već može pomoći BiH na putu ka EU - odgovorili su nam Vanja Gavran, predsjednik Panevropske inicijative u BiH i Osman Topčagić, bivši ambasador BiH pri Evropskoj uniji.

"Mi prije svega trebamo zasukati rukave, pa tražiti Božiju milost", kazao je Gavran za N1, koji je dodao da će večeras na ovoj konferenciji biti više od 130 učesnika.

Što se napretka BiH ka EU tiče, kaže da je potrebno vrijeme.

"Upitnik se popunjava, treba ostaviti izvjesno vrijeme. 2018. godina je izvjesnija za kandidatski status. Mi u Panevropskoj uniji podržavamo ustavne promjene - kako bi BiH bila pravedna i samoodrživa", izjavio je Gavran.

Topčagić smatra da se proces puta BiH ka EU treba ubrzati.

"Kasnili smo. Sada je na nama da ispunimo ono što je obećano i prihvaćeno u Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH i svih lidera", kaže Topčagić.

U razgovoru za N1 ocijenio je da treba ubrzati put ka EU, ispuniti sve uslove i onda u skladu s tim napredovati.Zadnje dodane

Ramić očekuje da granica BiH ka Srbiji bude zatvorena

Ministar unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona u BiH, Anel Ramić, izjavio je danas da se nada da je BiH uputila protestnu notu Srbiji zbog svakodnevnog priliva migranata, kao i da očekuje da će granica između BiH i Srbije biti zatvorena

Preporučujemo