Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Počinje jubilarni 70. Filmski festival u Cannesu

17. 05. 2017 - 14:36
|
|
by udrimuski.ba/N1
|
foto: N1/REUTERS/Regis Duvignau

U Kanu danas počinje 70. Međunarodni filmski festival na kojem će se 19 filmova takmičiti za prestižnu Zlatnu palmu, koja će ove godine prvi put imati dijamante u znak obilježavanja jubileja manifestacije.

Festival, koji će trajati do 28. maja, otvorit će novi film reditelja Arnoa Deplešena "Les Fantomes d'Ismael" (Duhovi Ismaila).

Tokom festivala bit će prikazano 50 dugometražnih filmova u takmičarsku djelu festivala i u drugim sekcijama.

Među rediteljima koji se takmiče za Zlatnu palmu, jedino je Austrijanac Mihael Haneke već dobio tu nagradu i to dva puta, 2009. za film "Bijela traka" i 2012. za "Ljubav". Ove godine će predstaviti djelo "Happy End".

Predsjednik žirija koji dodjeljuje Zlatnu palmu je španski reditelj Pedro Almodovar, a domaćin ceremonije italijanska glumica Monika Beluči.

Zaštitno lice na velikom plakatu ovogodišnjeg festivala je italijanska glumica Klaudija Kardinale.

Nagradu Kanskog festivala prošle godine je dobio britanski reditelj Ken Louč za ostvarenje "Ja, Danijel Blejk", socijalno angažovanu dramu o borbi nezaposlenog čovjeka da dobije socijalnu pomoć.

Izvor: ba.n1info.comZadnje dodane

Smrt u siromaštvu najboljeg glumca Berlinalea

Ironija sudbine je htjela da tačno u vrijeme održavanja Filmskog festivala u Berlinu umre Nazif Mujić, dobitnik Srebrenog medvjeda od prije pet godina. Unatoč kratkoj slavi umro je u gorkom siromaštvu

Preporučujemo