Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Dodik o finansijskoj situaciji u RS i kreditu MMF-a

21. 04. 2017 - 13:54
|
|
by udrimuski.ba / N1
|
foto: N1

Milorad Dodik na današnjoj pres konferenciji govorio je da Republika Srpska nije finansijski ugrožena, i da se to ne skriva.

Tvrdi da je poboljšana likvidnost, i da će se u narednom periodu obezbijediti da RS održi stabilan tok.

"Penzije i plate u RS ne kasne. Naravno, imamo problema sa stavkama na pozicije, prava prevoza ishrane, i slično. Primarno, plata je isplaćena", kazao je.

U domenu poljoprivrede Dodik kaže da RS čisti prošlu godinu u domeni poticaja, i da jedini u regiji to rade.

"Vidite li koliko to u Hrvatskoj kasni? A oni nam nisu primjer", kazao je.

Potvrdio je Dodik da SNSD ima namjeru da podrži Zakon o akcizama, ali nema namjeru da učestuje u raspravama na državnom Parlamentu.

U slučaju da akcize ne budu izglasane, nema tranše MMF-a, a Dodik na to kaže: "Pripremamo se kao da toga neće ni biti", kazao je novinarima.

Na konferenciji je istakao da će prodati i rudnik Ljubija, koji je 49 posto u vlasništvu Vlade RS, a 51 posto u vlasništvu Mittala.

RS će, potvrdio je Dodik, svoj dio prodati najboljem ponuđaču, a trenutno je to firma iz Izraela, koja nudi 93 miliona KM, tri godine garancije da će zadržati radničku garnituru, zaposliti 300 novih ljudi i unaprijediti infrastrukturno taj rudnik.Zadnje dodane

Novalić na sastancima s čelnicima Svjetske banke i MMF-a

Osim premijera Novalića na sastancima su sudjelovali i federalni ministar trgovine i predsjednik Savjeta za strane investitore Zlatan Vujanović, guverner Centralne banke BiH Senada Softić i tim savjetnika predsjednice Vlade RS Željke Cvijanović, te državnog i entitetskih ministarstava financija

Preporučujemo