Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

2.500 nezadovoljnih radnika na protestima u Zvorniku

21. 04. 2017 - 11:09
|
|
by udrimuski.ba/N1
|
foto: N1

U Zvorniku, pred zgradom Osnovnog suda, počeli su protesti radnika Alumine i Boksit Milići zbog blokade računa koje je uslijedilo zbog potraživanja firme Pavgord iz Foče.

Pred zgradom suda okupilo se 2.500 ljudi, javlja reporteka N1, Ajla Šabanović koja prati događaj. Kaže da se na mjestu događaja nalazi više od 1.000 radnika Alumine, i 1.500 radnika firme Boksit Milići.

Očekuje se skoro obraćanje sindikalnih predstavnika, o čemu ćemo detaljnije izvještavati tokom dana.

zvornik1

Radenko Smiljanić, predsjednik Sindikalne organizacije Alumine je najavio da će se protestima pridružiti i radnici “Boksita” iz Milića i rudnika iz Srebrenice, kao i drugih firmi koje su u sistemu poslovanja povezane sa kompanijom “Alumina”.


Iz „Alumine“ su ranije naveli da je svrha blokade da se namiri „kontroverzno potraživanje“ koje je litvanska Ukio banka imala po kreditima datim povezanim litvanskim društvima. Vlasnik preduzeća „Pavgord“, otkupio je još 2014. sva potraživanja litvanske Ukio banke od zvorničke Fabrike glinice „Birač“ i njenih kćerki-firmi, sklopio ugovor s Litvanskom Ukio bankom kojom je preuzo sva njihova potraživanja za 6,4 miliona eura.

zvornk2

Iz “Pavgorda” su saopćili da im namjera nije blokada dužnika, niti prenos sredstava sa računa “Alumine”, nego dogovor u kojem bi se “Pavgordu” priznala prava stečajnog povjerioca.

Izvor: ba.n1info.comZadnje dodane

Danas preminuo još jedan demobilisani borac, moguća blokada FBiH

Delegaciju Evropske unije u srijedu bi u Bosni i Hercegovini mogle dočekati blokade saobraćajnica i protesti demobilisanih boraca. Obespravljeni borci ističu da je blokada sve izvjesnija i da apsolutno više ne žele pregovarati sa resornim ministrom, Salkom Bukvarevićem i Vladom Federacije

Preporučujemo

Boris Dežulović - Aaaaaaaaa

Zvao me jedne prilike u dva iza ponoći Kožo da ispriča vic. Ima on taj običaj, zovne u gluho doba noći iz kafane da ispriča vic