Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Antimo Cesaro: Zamjenik ministra kulture Italije u posjeti Sarajevu i Konjicu

21. 04. 2017 - 09:07
|
|
by udrimuski.ba / FENA
|
foto: FENA

Značajna suradnja između Italije i naše zemlje odvija se u sektoru kulture.

Tim povodom, našu zemlju posjetio je zamjenik ministra kulture Italije Antimo Cesaro.

Tokom današnjeg dana, Cesaro će posjetiti Titov bunker u Konjicu, gdje se danas otvara četvrti ciklus Bijenala savremene umjetnosti D-ARK, a jučer je posjetio kolekciju Ars Aevi i Vijećnicu.

"Sarajevo je sjajan grad, baš onako kako sam ga zamišljao. Posjetio sam Kolekciju Ars Aevi sa kojom je godinama sarađivala sva administracija, svih nivoa vlasti u Italiji" - prve su impresije Antima Cesara koje je stekao tokom trodnevne posjete Sarajevu.

Kolekciju Ars Aevi smatra jedinstvenom u svijetu "ne zbog vrijednosti umjetničkih djela nego zbog motiva kojim su bili vođeni ljudi koji su je stvarali".

Izrazio je zadovoljstvo što je u razgovoru sa zamjenikom gradonačelnika Sarajeva Milanom Trivićem saznao da je teren za izgradnju budućeg muzeja Ars Aevi već odavno definiran te da postoji volja da se pokrenu konkretnije stvari.

Dogovoreno je da će Gradske vlasti Sarajeva nastupiti s prijedlogom kojim će Italija biti animirana, "a mi ćemo svesrdno to prihvatiti kako bismo svi zajedno nastupili prema Evropskoj uniji i pokušati da iznađemo sredstva za Kolekciju Ars Aevi", dodao je.

"Primjećujem da postoji velika ozbiljnost i namjera, a osjetio sam i strast javnosti koja će pratiti zalaganje Gradskih vlasti i to je za mene u ovom trenutku više nego dovoljno, a onda neće izostati ni konkretni zaključci i radnje u predstojećim mjesecima", zaključio je zamjenik ministra kulture Italije Antimo Cesaro u izjavi za Fenu.

 Zadnje dodane

Latić: Bio je to pokušaj ubistva

S obzirom da mediji i policija nisu adekvatno reagirali na jučerašnji napad na mene obraćam se javnosti radi tačnog informiranja o događaju. „ASKERI“ I „GAZIJE“ SU REŽIMSKE UBICE!

Preporučujemo

Mektić: Djeca u RS-u će postati najamnici

Izgubila se osnova za život ovdje u RS, postali smo ljuštura. Ovdje se mora početi gledati šta hoće narod. Narod hoće posao i hoće da živi. Može li iko saslušati narod? Dodik je jednom rekao da je bolje ovdje nego u Švajcarskoj